Peste 630 de gorjeni s-au vaccinat antigripal, în ultima săptămână

392

În ultima săptămână, 631 de persoane din judeţul nostru s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere; 123 dintre acestea au peste 65 de ani. La ora actuală, în judeţul Gorj, campania de imunizare antigripală este în plină desfăşurare, din cele 5.030 de doze primite fiind utilizate aproape jumătate. În teritoriu mai sunt disponibile 2.000 de doze de vaccin antigripal.

Campania de imunizare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 a debutat cu succes în judeţul nostru. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, la mijlocul lunii octombrie, prima tranşă de vaccinuri antigripale, respectiv 3.030 de doze. În prima săptămână a lunii noiembrie, alte 2.000 de doze au ajuns în judeţul nostru, ele fiind deja distribuite în teritoriu. Campanie este în plină desfăşurate. „Avem total vaccinaţi 631, din care 123 persoane peste 65 de ani. În teritoriu mai sunt 2.000 de doze”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cine are prioritate la vaccinare?
Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii le recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor la afecţiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Conform metodologiei privind vaccinarea antigripală, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.
Campania de imunizare se derulează şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Cei care vor să se vaccineze pe cont propriu găsesc vaccinul în farmacii, la preţul cuprins între 20 și 30 de lei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here