Peste 6 mii de paşapoarte eliberate pentru gorjeni

245

Angajaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj au avut un an plin. Conform unei situaţii statistice, în intervalul 1 ianuarie – 1 noiembrie a.c., au fost eliberate un număr de 6.169 de paşapoarte.

Fie că vorbim despre paşapoarte temporare ori electronice, solicitările încă sunt crescute în rândul gorjenilor. Potrivit lui Valeriu Surupăceanu, comisar în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj la ghişeele unităţii au fost depuse un număr de 3.565 de solicitări pentru eliberarea de paşapoarte electronice şi alte 2.604 pentru eliberarea de paşapoarte temporare. Dacă în cursul anului, oamenii optează pentru solicitări de paşapoarte electronice, în sezonul verii când este şi perioada concediilor solicitate sunt cele temporare. Acestea din urmă se eliberează foarte repede, în decurs de doar două ore, preţul lor este de 222 lei, având însă o valabilitate de un an de zile, indiferent de vârstă. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, de la depunerea cererii, se eliberează în 14 zile calendaristice deoarece sunt trimise de la Bucureşti. Preţul unui paşaport electronic este de 292 de lei, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile pentru persoanele peste 18 ani şi de trei ani pentru minorii sub şase ani. Programul de primiri şi eliberări paşapoarte la SPCEEPS Gorj, este de luni până vineri între orele 08:30 – 16:30, cu excepţie miercurea, când orarul se prelungeşte până la 18:30.

Trimise prin curier
Conducerea instituţiei judeţene spune că încă de acum câteva luni, cetăţenii din judeţul nostru pot opta să primească paşapoartele simple electronice la domiciliu. „De când s-a introdus şi această metodă de primire a paşapoartelor, au existat câteva cereri din parte a gorjenilor care au optat să-şi primească documentul acasă, încă nu putem spune că numărul este mare”, a precizat comisarul Valeriu Surupăceanu.Contravaloarea acestui serviciu, care se realizează prin curierat rapid, este de 8,68 lei. Curierul va livra paşaportul sub semnătură de primire doar titularului, unuia dintre părinţi (în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani) sau unei persoane împuternicite (prin procură specială autentificată). Destinatarul primeşte automat un SMS în care este informat cu privire la ziua în care va fi efectuată livrarea, adresa la care va sosi curierul şi numărul de document de transport ce va însoţi plicul cu paşaportul. Dacă în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării prin SMS, destinatarul paşaportului nu este găsit la adresă, iar curierul nu a putut lua legătura telefonic cu destinatarul, plicul conţinând paşaportul va fi returnat la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple judeţean din raza de domiciliu sau reşedinţă. Documentul va putea fi preluat oricând de la sediul respectivului serviciu public.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here