Peste 560.000 de euro pentru „Cuminţenia Pământului”

344

Potrivit Corinei Şuteu, ministrul Culturii, suma totală strânsă din donaţii pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuşi este, până în prezent, de aproximativ 562.000 euro. „Am depăşit o jumătate de milion de euro în campania «Cuminţenia Pământului». Suma totală este de 562.117 euro. (…) În perioada următoare, Adrian Ghenie va dona contravaloarea uneia dintre lucrările sale, Teatrul Naţional din Bucureşti va deschide stagiunea de toamnă cu un spectacol dedicat campaniei pentru «Cuminţenia Pământului», toţi banii strânşi pe bilete fiind donaţi în conturile campaniei, iar o serie de companii private şi-au anunţat intenţia de a susţine achiziţionarea lucrării lui Brâncuşi prin intermediul donaţiilor”, a scris ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook.
Campania de colectă naţională „Brâncuşi e al meu“ are ca ţintă strângerea sumei de 6 milioane euro din donaţii publice până la sfârşitul lui septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane euro alocaţi de guvern, pentru ca opera lui Brâncuşi să intre în proprietatea statului, după achiziţionarea de la proprietarii săi actuali. Opera Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907.
Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here