Peste 51.000 lei pentru programul HIV-SIDA

107

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit 51.150 lei pentru programul HIV-SIDA. Această sumă reprezintă plăţile pentru facturile din lunile iunie şi iulie. De asemenea, acum se fac plăţile şi pentru programul de diabet.

În această săptămână se achită facturile din vara anului trecut pentru programul HIV – SIDA şi cel de diabet. „Pentru programul HIV-SIDA am primit 51.150 lei, reprezentând valoarea facturilor din lunile iunie şi iulie 2012. Pentru diabet am primit 58.800 lei. Plăţile se fac în această săptămână”, a confirmat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

33 de gorjeni sunt seropozitivi
În Gorj, doar câteva zeci de persoane se regăsesc în această situaţie, două dintre cazuri fiind confirmate pe parcursul anului trecut. „Conform statisticilor, din raportările efectuate de specialişti, la nivelul judeţului Gorj sunt 33 de persoane seropozitive, două fiind confirmate în 2012”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Cazurile nou confirmate au fost înregistrate în semestrul II şi semestrul III din 2012. Din fericire, pe parcursul anului trecut, nicio persoană cu HIV nu şi-a pierdut viaţa.
Trebuie precizat faptul că HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here