Peste 5.000 de pensionari dau banii înapoi statului

337

picture 160Când e vorba de luat bani, statul găseşte imediat soluţii. Completează urgent câteva hârtii cu titlu executoriu şi dacă nu achiţi ai toate şansele să-ţi blocheze cardul de salarii sau pensii. Când trebuie ca statul să dea banii înapoi, nu mai au bază legală şi trimit amărâţii la judecată, o acţiune descurajantă pentru mulţi dintre cei care nu au bani pentru procese.

Exemplele cele mai recente sunt decizia Curţii Constituţionale cu privire la reţinerea abuzivă a celor 5,5% din pensiile care depăşesc 740 de lei şi eroarea Casei Naţionale de Pensii cu privire la indemnizaţiile revoluţionarilor şi urmaşilor. În primul caz, statul nu s-a gândit să emită un act normativ prin care să restituie şi ce au încasat abuziv, însă, în cea de-a doua situaţie, au emis deja deciziile de imputare, deşi vina aparţine unor funcţionari care n-au avut habar să calculeze. Una peste alta, prostia ar trebui să-i coste pe cei care au greşit. Însă, în altă ţară! În România plăteşte tot cel care nu are niciun fel de vină. Şi amărâţi şi cu banii luaţi! Asta pot spune pensionarii care s-au trezit acum în mijlocul unui balamuc, generat de incompetenţa actualului Guvern şi a unor funcţionari care nu ştiu să facă măcar o împărţire, chestiuni elementare de clasa a IV-a. Şi, astfel, în câteva zile, peste 5.000 de decizii de imputare vor ajunge la pensionarii care încasează indemnizaţii de revoluţionari sau de urmaşi, întrucât funcţionarii Casei au greşit calculele. Mai exact, n-au ştiut să facă reducerea dintr-o sumă cu 15% şi apoi majorarea cu 15% a sumei care a rămăs din reducerea cu 15%. S-au gândit că dacă s-a tăiat şi apoi s-a pus acelaşi procent, suma care trebuie s-o primească pensionarii este cea dinainte de tăiere. Matematica spune, însă, altceva.

Corigenţi la matematică!

Încurcaţi în cifre, revoluţionarii şi urmaşii lor trebuie să restituie statului diverse sume de bani deşi vina aparţine celor care au calculat greşit. „Avem 29 de revoluţionari şi 5021 de urmaşi, deci 5050 de cazuri, iar deciziile de imputare constau în diferenţa dintre diminuarea pensiei cu 15% şi apoi adăugarea de 15%. Ei au primit, de fapt, suma iniţială, însă calculul matematic arată altă sumă”, a precizat Daniela Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Gorj. Mai exact, funcţionarii au înţeles că dacă Guvernul le-a redus indemnizaţiile cu 15% şi apoi le-a majorat cu 15%, se revine la suma iniţială. În realitate, majorarea cu 15% trebuia făcută la suma diminuată cu 15%, şi astfel, banii pe care pensionarii trebuiau să-i primească erau mai puţini decât atunci când s-a aplicat diminuarea.

Exemplu!

Adică, dintr-o pensie de 1.000 de lei s-a diminuat 15% şi a rămas 850 de lei. La această sumă trebuia adăugată apoi majorarea de 15% şi atunci, pensionarul ar fi încasat 977 de lei. În realitate, ei au primit 1.000 de lei, adică valoarea pensiei dinaintea diminuării. Încurcaţi în calcule, după mai bine de un an, funcţionarii Casei şi-au dat seama că au dat mai mulţi bani oamenilor şi acum îi cer înapoi. Diferenţa este mică, dar adunată de un an şi jumătate ajunge la câteva sute de lei noi, bani care contează pentru pensionari. Scandalul calculării greşite, vine imediat ce Curtea Constituţională a constatat că cei 5,5% CAS reţinuţi pensionarilor nu ar fi trebuiţi opriţi. În acest caz, oamenii nu mai primesc banii înapoi, decât dacă îi solicită în instanţă.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here