Peste 44.000 de gorjeni aşteaptă alimente UE

319

Peste 44.000 de gorjeni, aflaţi în dificultate financiară, vor primii ajutoare constând în alimentare de la Uniunea Europeană, până la sfârşitul anului 2012. Din cauza numărului mare de persoane înscrise, pentru a beneficia de aceste ajutoare, distribuirea pachetelor cu alimente a suferit o întârziere de aproximativ două luni de zile.

Potrivit autorităţilor judeţene, până în momentul de faţă, s-au primit un număr de şapte produse alimentare, dintr-un total de 11. Trebuie să se primească, până la sfârşitului anului, făină, mălaiul, pastele făinoase, biscuiţii, orezul, uleiul, fasolea boabe, roşiile în bulion şi zahărul.
Acestea sunt produsele pe care le vor primi persoanele încadrate în categoriile cele mai defavorizate.
Până la această dată s-au primit şapte timpuri de alimente adică faina, pastele făinoase, biscuiţii, bulionul, fasolea şi zahărul.  Luni au primit alimente 22 de localităţi.

Categorii de persoane care beneficiază de alimente UE
Categoriile de persoane cele mai defavorizate, care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul programului, sunt: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate. Trebuie precizat că o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile de mai sus.

Grupuri de lucru
Pentru buna desfăşurare la nivel judeţean a planului, se formează grupuri de lucru constituite din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, precum şi ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, numiţi prin decizie sau dispoziţie a conducătorilor acestor instituţii. Autorităţile administraţiei publice locale, respectiv Consiliul Judeţean se ocupă de întocmirea listelor nominale cu persoanele beneficiare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here