Peste 400 de elevi gorjeni, nemulţumiţi de notele obţinute la BAC

124

poza bac 1Afişarea rezultatelor la examenul de bacalaureat a reprezentat un adevărat şoc pentru cei peste 3000 de candidaţi înscrişi, numai 14% dintre aceştia reuşind să obţină o medie peste 6. Elevii care au picat BAC-ul mai au totuşi o şansă: contestaţiile.

Aproximativ 400 de contestaţii au fost depuse duminică, în intervalul 16:00 – 20:00, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate la matematică. Lucrările vor fi reevaluate într-un centru de corectare din Deva, rezultatele finale urmând să fie afişate miercuri, 7 septembrie.

Peste 400 de elevi gorjeni nemulţumiţi de notele mici obţinute la această sesiune a examenului de bacalaureat au depus contestaţii în cursul zilei de duminică, aceştia sperând că în urma recorectării lucrărilor vor obţine o notă mai bună. Cele mai multe contestaţii au fost depuse la matematică, 191 de candidaţi cerând ca lucrările să le fie reevaluate. Destul de multe contestaţii au fost înregistrate şi la Limba şi literatura română, peste 100 de elevi declarându-se nemulţumiţi de nota obţinută la această probă. La biologie au fost depuse 66 de contestaţii, 21 la anatomie, 15 la fizică, iar la materiile precum istorie sau fizică au fost înregistrate câte 2-3 cereri de reevaluare a lucrărilor. Recorectarea lucrărilor se va face la Deva, rezultatele finale urmând să fie afişate miercuri, 7 septembrie. În judeţul Gorj, promovabilitatea a fost de 14 %, procent ce ne situează aproape de coada clasamentului, după judeţe precum Maramureş(8%), Vâlcea (11%) sau Timişoara (12%). Dintre cei 3190 de candidaţi înscrişi, doar 456 au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. Spre deosebire de sesiunea din vară, când a existat şi o medie de 10, la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat cea mai mare medie înregistrată la nivelul judeţului Gorj a fost de 8.75, obţinută de o elevă a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Motru. În total, doar 4 elevi gorjeni au reuşit să obţină medii peste 8 la BAC-ul de toamnă, majoritatea luând note între 5 şi 6. Rezultatele obţinute de elevii gorjeni i-au luat prin surprindere până şi pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj: „Nu ne aşteptam să fie un procent atât de mic. Este totuşi unul firesc, considerând că aceiaşi candidaţi au susţinut examenul în vară şi nu l-au luat”, a declarat Gheorghe Mitescu, inspector adjunct în cadrul IŞJ Gorj.

Sute de elevi, absenţi de la BAC

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului s-a remarcat şi prin numărul mare de absenţi, în jur de 660 de elevi alegând să nu se prezinte la examen. Cei mai mulţi absenţi au fost înregistraţi la proba la alegere a profilului, unde au lipsit aproximativ 500 dintre cei 1839 de candidaţi înscrişi. La proba scrisă la Limba şi literatura română au lipsit 312 dintre cei 1956 de candidaţi iar la proba obligatorie a profilului nu s-au prezentat 469 din cei 2493 de candidaţi înscrişi. Mai mult, în ciuda avertismentelor că nu vor fi tolerate încercările de fraudare a examenului, 4 elevi au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi încercând să copieze, 3 la proba scrisă la Limba şi literatura română şi unul la proba la alegere a profilului şi specializării. Aceştia vor trebui acum să aştepte două sesiuni înainte de a putea încerca din nou să obţină o diplomă de bacalaureat. Un alt incident a fost înregistrat la Liceul cu Program Sportiv din Târgu-Jiu, unde un elev a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că unul dintre colegii lui copiază şi că profesorii evaluatori nu iau măsuri.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here