Peste 40.000 de locuinţe din Gorj, recenzate

366

PLIMBAREAproximativ 100.000 de gorjeni au răspuns întrebărilor recenzorilor în primele trei zile ale recensământului general al populaţiei şi locuinţelor. De asemenea, au fost recenzate peste 40.000 de locuinţe.

41.425 de locuinţe şi 100.830 de persoane recenzate. Acesta este bilanţul primelor trei zile ale recensământului general al populaţiei şi locuinţelor la nivelul judeţului Gorj. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, numai în prima zi a recensământului au fost recenzate 13.071 de gospodării şi 32.651 de persoane. După primele două zile, numărul acestora a crescut la 27.342, pentru locuinţe, respectiv 66.736, în ceea ce priveşte numărul persoanelor recenzate. Cei mai vrednici recenzori au fost la Săcelu, unde au fost recenzate 32,05% din numărul estimat de locuinţe, la polul opus fiind Schela, cu 8,75%. Peste 32.000 de gorjeni au fost recenzaţi în prima zi a recensământului. Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Gorj, până la sfârşitul zilei de 22 octombrie, la nivelul judeţului Gorj au fost recenzate 41.425 de locuinţe, reprezentând 25,78% din numărul total al locuinţelor estimat a fi recenzate, şi 100.830 persoane, şi în acest caz cea mai bună situaţie fiind înregistrată la nivelul comunei Săcelu, cu un ritm de recenzare de 44,41%, la polul opus situându-se comuna Schela cu un ritm de recenzare de 11,54%.

Amenzi de mii de lei pentru cei care refuză să răspundă la întrebări

În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Astfel, gorjenii vor răspunde la trei chestionare. Unul face referire la persoană (P), altul la forma de proprietate şi la dotarea locuinţei (LC), iar al treilea este cel referitor la „gospodărie” (G) şi vizează componenţa familiei (sau a familiilor) dintr-un imobil. În plus, gorjenii care au rude plecate în străinătate vor mai completa, în funcţie de situaţie, alte trei chestionare. Recenzorii se plâng însă că mulţi gorjenii refuză să le răspundă la întrebări sau nu sunt acasă, situaţie în care aceştia trebuie să apeleze la vecini pentru a face rost de informaţii. În cazul în care nici un membru al familiei nu este acasă, legea prevede posibilitatea preluării unui minimum de informaţii de la vecini, administratori de bloc, preoţi, învăţători, primari sau secretari de primării. Însă cei care refuză să răspundă la întrebările recenzorului pot fi amendaţi cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei.

Recenzorii, nemulţumiţi de banii primiţi

Pentru colectarea datelor au fost instruiţi aproximativ 2.500 de recenzori, recenzori şefi şi responsabili de circumscripţii, aceştia urmând să fie plătiţi cu câte 50 de lei brut pe zi. Se pare că această sumă s-a dovedit a fi prea mică pentru cei care s-au înscris ca recenzori, motiv pentru care destul de mulţi s-au retras, ei fiind înlocuiţi de „rezerve”. Astfel, după numai o zi de activitate, nouă persoane s-au retras, considerând că banii primiţi sunt prea puţini comparativ cu volumul de muncă depus.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.