Peste 37.600 gorjeni beneficiază de alimente UE

166

În acest an, numărul beneficiarilor de produse alimentare europene se ridică la 37.622. În plus, dacă în anii trecuţi persoanele defavorizate primeau şase produse, de această dată vor primi 11. Produsele au început deja să ajungă în judeţul nostru, distribuirea lor urmând să înceapă în scurt timp.

Gorjenii defavorizaţi beneficiază şi în acest an de Programul european pentru furnizarea de produse alimentare din stocuri de intervenţie către persoanele cele mai defavorizate, conform art. 7, alin.2 din HG 600/2009. La nivelul judeţului nostru, pregătirile pentru derularea programului sunt în linie dreaptă. S-a constituit grupul tehnic de lucru ce va fi coordonat de Consiliul Judeţean Gorj şi au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din teritoriu în vederea demarării acestui program şi desfăşurării lui cum se cuvine. Produsele au început deja să apară şi, cel mai probabil, în perioada următoare va începe şi distribuirea lor, dat fiind faptul că spaţiul de depozitare este relativ limitat comparativ cu cantităţile de produse care vor ajunge în judeţul nostru.

11 produse în loc de şase
Până la această oră a fost stabilit numărul beneficiarilor de produse europene din judeţul nostru. Mai mult decât atât, ei vor primi, în acest an mai multe produse decât în anii trecuţi. „În acest an avem un număr de 37.622 de beneficiari. De astăzi vine orezul şi prin lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi restul produselor; vom începe distribuirea lor pentru că spaţiul de depozitare impune acest lucru. Ne-am fi bucurat să le fi putut distribui pe toate odată, dar nu depinde de noi acest lucru. Sunt şi mai multe produse decât au fost până acum. Pe lângă cele care au fost, au mai apărut unele noi, iar laptele praf a fost înlocuit cu zahărul. Anul acesta avem 11 produse, între care: mazăre în conservă, fasole boabe, făină de grâu, mălai, roşii în conservă, bulion de roşii, ulei. Produsele vor veni cel mai probabil în august. La această oră nu ştim ce cantităţi vom primi; suntem în stadiul de organizare, chiar luni având programată o şedinţă de lucru cu celelalte instituţii implicate în acest program”, a explicat Marcel Burciu, directorul Serviciului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi a Activităţilor de Salubrizare Gorj.

Categorii de persoane care beneficiază de alimente UE
Categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul programului sunt: a) familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; b) şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; d) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate. Trebuie precizat că o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile de mai sus. Pentru buna desfăşurare la nivel judeţean a planului, se formează grupuri de lucru constituite din reprezentanţi ai consiliului judeţean, precum şi ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, numiţi prin decizie sau dispoziţie a conducătorilor acestor instituţii. Autorităţile administraţiei publice locale, respectiv Consiliul Judeţean se ocupă de întocmirea listelor nominale cu persoanele beneficiare.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here