Pentru absolvenţii gorjeni care au susţinut examenul de Bacalaureat şi nu au fost promovaţi, mai există o şansă. Săptămână trecută s-au încheiat înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a examenului. Peste 3000 de elevi vor mai susţine probele la care nu au fost promovaţi, printre aceştia existând şi persoane care vor mai da încă o dată toate probele scrise.
Timp de o săptămână, elevii gorjeni şi-au depus cererile pentru a mai susţine încă o dată examenul de Bacalaureat. După dezastrul din prima sesiune, când promovabilitatea la nivelul judeţului Gorj a fost de doar 35,81%, se aşteaptă la un număr mai mare de elevi promovaţi. Pentru asta, Inspectoratul Şcolar Judeţean a luat decizia de a le oferi viitorilor studenţi meditaţii gratuite la materiile unde au întâmpinat dificultăţi. Şi cea de-a doua sesiune, cea din toamnă, se anunţă la fel de exigentă, fără nicio şansă de a copia şi de a „păcăli” camerele de supraveghere. Partea mai uşoară la ultima sesiune de anul acesta este că absolvenţii vor avea de susţinut doar probele nepromovate şi au experienţa primei sesiuni.
Cei mai mulţi înscrişi, la proba obligatorie
În perioada 11-15 iulie au fost depuse cererile pentru susţinerea examenului din toamnă. Cele mai multe cereri s-au înregistrat pentru proba obligatorie a profilului. „Avem un număr de 3061 de absolvenţi înscrişi pentru sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Pentru proba A, cea scrisă la Limba şi literatura română, s-au înscris 1824 absolvenţi. La proba obligatorie, la matematică pentru profilele reale şi la istorie pentru cele umane s-au înscris 2371 elevi. Pentru proba la alegere au fost înscrişi 1698 de absolvenţi,”, a declarat inspectorul şcolar adjunct, Gheorghe Mitescu. Pentru sesiunea din toamnă vor fi puse la dispoziţie şapte centre de examinare şi două centre de evaluare.
Rezultate finale, pe 7 septembrie
Elevii au la dispoziţie peste o lună de zile pentru a se pregăti temeinic pentru ultima sesiune. Prima probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, va fi susţinută în perioada 22-23 august, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului. Proba C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, va avea loc în perioada 23-24 august, iar proba D, privind evaluarea competenţelor digitale, se va derula între 25 şi 26 august. Probele de foc vor începe cu prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, care va avea loc pe 29 august. Urmează, pe 31 august pentru proba obligatorie a profilului şi în 2 septembrie pentru proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie vor fi afişate pe 4 septembrie, iar eventualele contestaţii se pot depune până la ora 20.00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.
Ana-Maria Catalinoiu