Peste 300 de absenţi şi doi eliminaţi la simularea probei de Limba şi literatura română

562

Simularea examenului de Bacalaureat a debutat cu incidente, la nivelul judeţului Gorj. Doi elevi au fost eliminaţi, după ce au încercat să fraudeze examenul, iar alţi 314 au chiulit de la testare.

Elevii de clasa a XI-a şi clasa XII-a din toată ţara au susţinut, luni, simularea probei scrise la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. La nivelul judeţului Gorj, testarea a debutat cu incidenţe. Deşi, notele obţinute de elevi nu vor fi trecute în catalog, doi liceeni din Gorj au încercat să copieze şi au fost eliminaţi din examen. Este vorba despre un elev de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic Bîlteni şi un elev de clasa a XII-a de la Colegiul „Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu. Alte câteva sute de candidaţi nu s-au prezentat în sălile de examen. „La clasa a XI-a am avut înscrişi 3343 de elevi şi s-au prezentat 3182, în timp ce la clasa a XII-a din cei 3978 de elevi înscrişi s-au prezentat 3825”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Ce subiecte au primit elevii
Liceenii au primit subiecte diferite, în funcţie de profil şi clasă. Astfel, elevii de clasa a XII-a, de la profilul uman, au avut la primul subiect un text la prima vedere din „Jocurile Daniei” de Anton Holban, text pe baza căruia au trebuit să răspundă la mai multe cerinţe, cum ar fi să explice rolul unei cratime, să indice tipul de perspectivă narativă şi să ilustreze două trăsături ale genului epic. La subiectul al doilea au avut de redactat un eseu de 150-300 de cuvinte despre influenţa traducerilor asupra literaturii naţionale, iar la ultimul subiect li s-a cerut să redacteze un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume aşa cum apar într-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi. Elevii de clasa a XII-a de la profilul real şi tehnologic au primit la subiectul I un text la prima vedere din romanul “Accidentul” de Mihail Sebastian, pe bază căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi analiza un text literar. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre relaţia dintre părinţi şi copii, iar la subiectul al treilea, un eseu despre opera lui George Bacovia sau Mihai Eminescu. Liceenii de clasa a XI-a de la profilul uman au primit la primul subiect un text la prima vedere de I.L. Caragiale, la cel de-al doilea un eseu argumentativ despre importanţa vizitării muzeelor şi caselor memoriale pentru cultura generală, iar la subiectul al treilea li s-a cerut să redacteze un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată. Elevii de clasa a XI-a de la profilul real şi tehnologic au avut un text la prima vedere scris de Ioan Slavici – “O viaţă pierdută” – pe baza căruia trebuiau să răspundă la mai multe cerinţe. La cel de-al doilea subiect li s-a cerut să argumenteze importanţa ecranizării operelor literare, iar la ultimul să redacteze un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

simulare (1)Urmează simularea la Matematică sau Istorie
Atât elevii de clasa a XI-a, cât şi cei de clasa a XII-a vor susţine în data de 4 martie proba obligatorie a profilului, iar pe 6 martie se va desfăşura simularea probei la alegere a profilului şi specializării, probă pe care o vor susţine doar elevii de clasa a XII-a. Rezultatele examenului vor fi afişate în cursul zilei de 12 martie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here