Peste 30 de intervenții pentru salvamontiștii gorjeni

308

Nu mai puțin de 31 de intervenții au avut salvamontiștii gorjeni din data de 23 decembrie 2017 până pe 2 ianuarie 2018. Peste jumătate dintre ele au fost predate pentru transport la spital autospecialelor Serviciului Județean de Ambulanță, sau SMURD, iar două cazuri au fost transportate cu ambulanța Salvamont.

Ultima săptămână a anului a fost una extrem de solicitantă pentru salvamontiștii gorjeni, aceștia fiind solicitați să intervină la peste 30 de cazuri. Pentru majoritatea s-a impus transport la spital; în unele situații, mai puțin grave, s-a permis deplasarea accidentatului, cu mașina aparținătorilor, la unitățile medicale pentru control suplimentar, restul fiind tratate pe loc de către salvamontiști, iar persoanele accidentate putându-și continua sejurul în stațiune. “Principala cauză a accidentelor a fost gradul mare de încărcare pe unele dintre pârtii, legăturile de schi nereglate corespunzător și alunecare pe zăpadă cu mijloace improvizate”, a menționat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Salvamontiștii au lucrat cu efective maxime, asigurând asistența pe toate pârtiile, precum și, non stop, la cabinetul medical al bazei salvamont. De asemenea, o altă echipă de salvatori a asigurat permanența în restul zonei montane a județului, aceasta intervenind la două cazuri, unul în masivul Vâlcan și unul în masivul Căpățânei. “Cazuistica a fost diversă, de la fracturi de bazin, membre inferioare sau superioare, plăgi cu hemoragii puternice și altele. Activitatea a fost foarte intensă, întinderea teritorială mare a zonei Rânca, a impus o deplasare mare a salvatorilor, îngreunată de foarte multe ori de aglomerația din stațiune, dar s-a reușit un grad de răspuns de 100% la solicitări, indiferent dacă au fost accidente pe pârtiile de schi sau afecțiuni medicale ale persoanelor aflate în structurile de primire turistică, la care, chiar dacă nu sunt accidente montane, salvamontiștii intervin ca structură de prim răspuns medical”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Mai mulți salvamontiști la Rânca, pe parcursul vacanței elevilor
Chiar dacă sărbătorile au trecut, până la sfârșitul vacanței școlare, conform planului de măsuri stabilit pentru sezonul de iarnă de către Consiliul Județean Gorj, în Rânca vor fi permanent între 6-10 salvatori montani și o ambulanță salvamont, iar a doua autospecială salvamont va asigura intervenția pentru restul zonei montane a județului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here