Peste 3.300 de prezentări la cele 18 centre de permanenţă

297

Transpusă în cifre, activitatea din luna februarie a centrelor de permanenţă, care funcţionează în judeţul nostru s-a rezumat  la: 3.361 de consultaţii, din care 806 la cele trei centre din municipiul Târgu-Jiu, dar şi la 250.000 de lei – suma achitată de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj pentru cele 18 centre de permanenţă existente.

În 2014, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. Astfel, la ora actuală, 18 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic şi Scoarţa.
Lunar, CJAS Gorj plăteşte peste două miliarde şi jumătate lei vechi pentru cele 18 centre de permanenţă din judeţul nostru. „Pentru luna februarie 2015 am efectuat plăţi de 250.000 de lei pentru centrele de permanenţă”, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a finalizat centralizarea datelor privind activitatea centrelor de permanenţă, pe luna februarie. Astfel, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSP Gorj, în perioada menţionată, 3.361 de gorjeni au beneficiat de consultaţii în centrele de permanenţă gorjene, dintre care 806 prezentări au fost înregistrate la cele trei din municipiul Târgu-Jiu.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here