Peste 2500 de elevi gorjeni vor „Bani de liceu”

132

Elevii care provin din familii cu situaţie materială precară vor beneficia şi anul acesta de sprijin financiar din partea statului, prin intermediul programului “Bani de liceu”. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, la nivelul judeţului nostru peste 2500 de elevi au depus cereri pentru a beneficia de acest ajutor financiar, dosarele acestora urmând acum să fie verificate de reprezentanţii administraţiilor locale, care vor efectua anchete sociale pentru a stabili veridicitatea declaraţiilor de venit şi cele privind bunurile familiei din care provin elevii.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va continua şi în anul şcolar 2012 – 2013 derularea programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”, conform legislaţiei în vigoare. Trebuie ştiut faptul că tinerii pot obţine acest bonus numai dacă îndeplinesc mai multe condiţii. În primul rând, aceştia sunt obligaţi să urmeze cursurile de zi ale unităţii şcolare şi să fie în întreţinerea familiei. Un alt criteriu foarte important este acela că venitul mediu pe membru de familie trebuie să fie mai mic de 150 de lei, socotit pentru ultimele trei luni, la momentul înscrierii. „La nivelul judeţului Gorj, 2516 elevi au solicitat acest ajutor. Urmează acum ca în urma anchetelor sociale să se stabilească câţi dintre aceşti candidaţi sunt eligibili”, a declarat Ermina Frunzaru, referent de specialitate în cadrul IŞJ Gorj.

Anchete sociale, efectuate de reprezentanţii administraţiilor locale
În perioada 1 – 23 octombrie, primăriile vor face anchete sociale pentru verificarea veniturilor familiilor solicitanţilor. Conform HG nr. 1.095/2007, în cazul unor situaţii speciale privind falsul în declaraţii, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au obligaţia să sesizeze inspectoratele de poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale, în vederea cercetării şi verificării acestora. Dacă aceste sesizări se verifică, acordarea ajutorului financiar va fi blocată şi vor fi întreprinse demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal. În 28 octombrie va fi afişată, pe site-ul Ministerului Educaţiei, lista cu beneficiarii eligibili, urmând ca în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie cei nemulţumiţi de decizia comisiilor de acordare a ajutorului să depună contestaţii. Eventualele contestaţii vor fi soluţionate în perioada 2 – 6 noiembrie, rezultatele finale urmând să fie afişate în 7 noiembrie. Elevii care vor fi declaraţi eligibili vor primi în acest an şcolar un ajutor în cuantum de 180 de lei pe lună. Banii se dau inclusiv pe perioada vacanţelor şi a practicii în producţie. Fondurile vor fi alocate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi vor fi distribuite elevilor de către unităţile şcolare din care provin. Dacă însă pe parcursul anului şcolar, elevii vor acumula mai mult de 20 de absenţe nemotivate, vor pierde dreptul de a beneficia de acest ajutor de la stat, urmând ca inspectoratul şcolar să realoce acest sprijin altor elevi. În anul şcolar 2011 – 2012, 2350 de elevi din judeţul Gorj au beneficiat de sprijinul financiar oferit prin programul „Bani de liceu”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here