Peste 20000 de gorjeni își serbează onomastica de Sf. Mihail și Gavril

934

Pe 8 noiembrie, în fiecare an, creştin-ortodocşii sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril, despre care se spune că ar fi căpeteniile îngerilor. Nu mai puţin de 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Mihail şi Gavril sau derivate ale acestora. La nivelul județului Gorj, sunt peste 20.000 de persoane, care își sărbătoresc onomastica, astăzi.
Mihail si Gavril sunt cei mai cunoscuţi dintre arhangheli. Despre ei se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Asemenea lor, dar pe Pământ, jandarmii, cei ocrotiţi de Mihail şi Gavril, asigură respectarea legilor oamenilor.
Ziua de 8 noiembrie a început să fie celebrată în Biserică, drept sărbătoare a îngerilor, în secolul al V-lea, şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Despre îngeri, Biserica spune că sunt duhuri slujitoare, credincioase lui Dumnezeu şi trimise de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Se spune că, la început, toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit drept conducător pe Arhanghelul Mihail.
În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.

Peste 20.000 de sărbătoriţi, în Gorj
Nu mai puţin de 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Mihail şi Gavril sau derivate ale acestora. Dintre aceştia, peste 20.000 locuiesc în Gorj. Potrivit unei informări transmise de Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj, la nivelul judeţului nostru, 20165 cetăţeni îşi sărbătoresc, pe 8 noiembrie, onomastica. Astfel, 4.294 de gorjeni se numesc Mihai, 5.536 femei poartă numele de Mihaela, 3.658 de Gabriela, 4.767 Gabriel, 104 de persoane se numesc Gabi, 982 se numesc Mihail, 82 poartă numele de Gavril şi 472 se numesc Mihăiţă.
În tradiţia românească se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfântului Ilie, când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară, şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască.
Tot în credințele populare, Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și se spune că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei. Pe 8 noiembrie, de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril este bine să se aprindă o lumânare pentru a avea „lumina” pe cealaltă lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here