Peste 200 de protestatari au strigat la Târgu-Jiu: „Bucureşti nu uita, Gorjul e de partea ta!”

129

1Aproximativ 200 de gorjeni s-au adunat ieri în Piaţa Prefecturii pentru a se alătura miilor de români care au ieşit în stradă în ultimele zile. Înarmaţi cu pancarte, portavoci şi steaguri, protestatarii au scandat ore întregi lozinci împotriva guvernului. „Hoţii!”, „Piticu şi chioru au minţit poporul!”, „Jos Băsescu!” şi „Bucureşti nu uita. Gorjul e de partea ta!” au fost printre cele mai frecvente lozinci care s-au auzit din rândurile participanţilor la protest.

Aşa cum era anunţat, gorjenii au ieşit ieri în stradă. Aproximativ 200 de cetăţeni s-au adunat ieri, începând cu ora 15:00, în Piaţa Prefecturii. Timp de ore întregi, gorjeni de toate vârstele, de la copii la pensionari, precum şi membri ai Ligii Muncitorilor din România şi ai Sindicatului 4“Umanistul” Minprest au scandat lozinci împotriva actualei guvernări. „Avem două organizaţii sindicale, Liga Muncitorilor din România şi Sindicatului “Umanistul” Minprest, din structura Federaţiei Naţionale a Muncii, structură pe care o reprezint. Am promis 150-200 de oameni, ştiam potenţialul nostru. Nu am făcut niciun fel de mobilizare, ci fiecare vine benevol la manifestaţie şi demonstrează aşa cum doreşte. Nu am ce discuţii să am cu domnul prefectul. Ce poate să rezolve un prefect dacă nu poate să rezolve un ministru sau cum ar putea să rezolve un prefect situaţie actuală din România, situaţia în care a ajuns România din cauza guvernării proaste? Domnul prefect este un executant şi din păcate mai face şi greşeli. S-ar putea să continuăm să venim până duminică, depinde de evoluţia lucrurilor fiindcă mă tem ca aceste manifestaţii să nu fie confiscate 5politic şi alţii să aştepte doar puterea şi momentul prielnic. Vor începe demonstraţiile şi în Valea Jiului organizaţiile mele sindicale şi ne ducem mandatul aşa cum promitem”, a declarat Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii.

Manifestanţii au adus crucea

Protestatarii au venit înarmaţi cu pancarte, steaguri şi portavoci. Nici de la acest protest nu a lipsit crucea pe care cineva a scris: „Crucea până acum am dus-o noi. De acum o să o duceţi voi. Moarte guvernului PDL”. „Am lucrat pentru copiii şi nepoţii noştri iar noi pensionarii am fost umiliţi 21de acest guvern”, a spus unul dintre bătrânii prezenţi în rândul protestatarilor. Nici tinerii nu au lipsit de la protest, supăraţi de lipsa locurilor de muncă: „Tineretul nu are unde munci. Plecăm în străinătate, lăsăm copiii singuri aici în Târgu-Jiu, în Gorj, că nu avem niciun viitor. Păcat de sângele vărsat la Revoluţie”. Nici cele două Elene ale ţării nu au fost uitate de manifestanţi, un grup de tineri venind „înarmaţi” cu pancarte cu fotografia Elenei Băsescu, pe care scria cu litere mari „Fac un bot pentru un vot. Succesuri tati!”; pe o altă pancartă protestatarii au scris „Băsescule! România nu e Udrea”.

Preşedintele Traian Băsescu, apărat de Belgher

23În general, protestul a fost lipsit de incidente, oamenii mulţumindu-se să strige, fără a se apropia prea mult de gardurile de protecţie montate de jandarmi în faţa Prefecturii. Singurul incident care s-a produs la mitingul organizat ieri, a fost provocat de câteva cuvinte spuse de Leonida Belgher. 31Recent intrat în partidul lui Miron Cozma, Belgher le-a spus protestatarilor că „nu este normal” să-l facă pe preşedintele ţării „javră ordinară”. Cuvintele sale au stârnit furia câtorva dintre manifestanţi, care au sărit la ceartă. Incidentul a fost însă repede aplanat de jandarmi, Belgher părăsind de altfel imediat după aceea Piaţa Prefecturii.

În genunchi în faţa sediului PDL

24Protestul s-a terminat, conform programului, în jurul orelor 18:00 însă manifestanţii nu s-au dus acasă. Toţi cei aproximativ 200 de protestatari au plecat spre sediul PDL, unde odată ajunşi s-au aşezat în genunchi şi au început să strige „Jos manţogăria”. Jandarmii au format imediat un cordon de protecţie în faţa sediului PDL, oamenii lăsându-se convinşi în cele din urmă să plece acasă. 28Protestele vor continua şi în zilele următoare, prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, anunţând marţi că o comisie locală a aprobat organizarea unor mişcări de protest a două sindicate din judeţul nostru care vor protesta în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu de miercuri şi până duminică.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here