Peste 200 de pacienți cu pneumonie, internați în spitalele din Gorj

486

În ultimele zile s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului persoanelor diagnosticate cu viroze și pneumonie, comparativ cu săptămâna anterioară. Chiar și așa, numărul bolnavilor internați a crescut alarmant, ajungând la 221, din care 203 pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie.

Datele centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj indică o ușoară scădere a numărului îmbolnăvirilor de sezon, comparativ cu săptămâna anterioară. „În ultima săptămână, am avut 898 cazuri de viroze și 783 de pneumonie. Dintre acestea, 203 persoane diagnosticate cu pneumonie au necesitat internare”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Cele mai numeroase cazuri sunt în rândul copiilor și vârstnicilor, aceștia fiind categorii cu un risc mai mare de îmbolnăvire.
Denumită popular răceală, viroza respiratorie este o boală infecțioasă virală a căii respiratorii superioare, ce afectează îndeosebi zona nazală. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gâtului, secreții nazale (rinoree) și senzația de strănut. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni.
Pneumonia reprezintă infecţia ţesutului pulmonar, cauzată, în principal, de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi. Există două tipuri de pneumonie: tipică şi atipică. Simptomele pneumoniei clasice sunt: febră, tuse asociată cu expectoraţie purulentă, durerea toracică; la pneumonia atipică este un debut progresiv, cu tuse seacă, cu dureri de cap, de muşchi, dureri de gât, vărsături şi diaree, erupţii cutanate.

Sfaturile medicilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here