Peste 200 de candidaţi gorjeni, la şcolile de poliţie

204

Peste 200 de gorjenii s-au înscris, până în acest moment, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Gorj, pentru admiterea la şcolile de poliţie din ţară şi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti. Cei care doresc să îmbrăţişeze meseria de poliţist mai au timp să se înscrie până la data 3 iunie pentru învăţământul universitar şi până la 1 iulie, pentru şcolile de agenţi de poliţie.

Tot mai mulţi tineri din Gorj, optează anul acesta pentru Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, sau pentru şcolile de profil din ţară, cu toate că anul acesta locurile sunt mai puţine. Unul dintre motivele pentru care aleg să îmbrace meseria de poliţist, este, spun ei, faptul că au un loc de muncă după terminarea facultăţii şi există posibilitatea de avansare în grad, astfel şi salariul fiind mai mare. De când s-a dat startul la înscrieri, 16 mai şi până în prezent, 200 de gorjeni au trecut pragul IPJ-ului pentru a-şi depune actele pentru înscrieri. Cei mai mulţi tineri au optat pentru şcolile de poliţie, până în acest moment fiind înscrişi 105, iar pentru Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti s-au înscris 97 de candidaţi.

„Dau la poliţie pentru că o să am un loc de muncă după ce termin”

Afectaţi de criză, chiar şi cei care dau admitere la facultate nu se mai gândesc să facă ceea ce le place ci ca meseria pe care o să o aibă să le aducă bani. Este şi cazul Mihaelei Roşculete, momentan elevă la Colegiul Naţional „Spiru Haret”. „Optez pentru Academia de Poliţie, pentru că îmi doresc să mă fac poliţistă, având şi posibilitatea de a putea să avansez. Vreau să intru la specializarea Drept-ordine şi siguranţă publică. Fac pregătiri cu profesori de la începutul anului şcolar, şi sper că voi avea rezultatele pe care le doresc. Analizând bine situaţia şi comparând cu alte facultăţi, consider că ai un loc sigur de muncă după terminarea facultăţii şi ai şi multe facilităţi în timpul acesteia”, a spus Mihaela. Ghinionul, sau poate norocul, a făcut ca anul trecut, sora Mihaelei, să dea admitere la Academia de Poliţie şi să pice cu o sutime. Anul acesta, ambele surori, originare din Muşeteşti, îşi încearcă norocul pentru a deveni poliţiste. „Îmi place meseria de poliţist, şi chiar vreau să profesez. Este a doua oară când îmi încerc norocul, am dat admitere şi anul trecut, dar am picat cu o sutime. Media de am avut-o a fost mai mică cu o sutime faţă de ultima medie de intrare la Academie. Anul acesta m-am pregătit mai intens şi sper să fie cu noroc. Am multe emoţii, deşi am mai trecut încă o dată prin această experienţă. Cred că este mai dificil anul acesta, pentru că sunt mai puţine locuri iar concurenţa este mai mare”, a spus Cristina Maria Roşculete. Aceasta din urmă, este momentan studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Târgu-Jiu, specializarea Finanţe şi Bănci, dând la facultate pentru a nu pierde anul şcolar, iar în cazul în care nu va intra la Academie nici anul acesta să continue la Universitatea Constantin Brâncuşi.

Locuri speciale pentru minorităţile naţionale

Pentru sesiunea de admitere 2011 au fost aprobate locuri pentru cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale, din cifra de şcolarizare stabilită în instituţiile de învăţământ ale M.A.I. La Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti din cele 200 de locuri de la specializarea „Ordine şi siguranţă publică” 15 locuri sunt pentru cetăţenii de etnie maghiară, 6 locuri pentru cetăţenii de etnie rromă, 9 locuri pentru cetăţenii români aparţinând altor minorităţi naţionale, iar la specializarea „drept” sunt 50 de locuri. La Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina sunt anul acesta disponibile 650 locuri, din care un loc pentru cetăţenii de etnie eromă şi un loc pentru cetăţenii români aparţinând altor minorităţi naţionale. Şi la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, din 150 de locuri puse la dispoziţie un loc este pentru cetăţenii de etnie rromă şi unul loc pentru cetăţenii români aparţinând altor minorităţi naţionale. Data limită pentru înscrieri este 3 iunie pentru învăţământul universitar şi 1 iulie, pentru şcolile de agenţi de poliţie.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here