Peste 200 de cadre didactice din Gorj vor gradații de merit

1559

217 cadre didactice din Gorj participă anul acesta la concursul pentru acordarea gradației de merit. Dosarele candidaților vor fi analizate începând cu data de 29 iunie, urmând ca lista cu punctajele obținute de către aceștia să fie publicată până la data de 10 iulie. Prin gradația de merit profesorii, învățătorii și educatorii primesc 25% majorare de salariu timp de 5 ani.

Potrivit metodologiei, la concursul pentru acordarea gradației de merit poate participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 5 ani, cu calificativul ,,Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată și care a dovedit performanțe deosebite în: activitatea didactică cuantificată în rezultatele elevilor, inovare didactică, în pregătirea preșcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor distinși la competiții școalare, în perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2019, prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, în integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi/sau tulburări de învăţare în învăţământul de masă, în progresele şcolare ale elevilor în risc de abandon şcolar, în iniţierea şi managementul unor proiecte şcolare care au condus la consolidarea culturii şcolare centrate pe progres, cooperare şi incluziune.De asemenea, la concurs mai poate participa și personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 5 ani, cu performanţe în activitate, în perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2019, şi calificativul ,,Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată.

128 de gradații de merit, disponibile
Conform datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, la concursul din acest an sunt disponibile 101 gradații de merit, după cum urmează: educatori/institutori/profesori pentru învățământul preșcolar – 9, învățători/institutori/profesori pentru învățământul primar – 12, profesori limba și literatura română/limba latină – 6, profesori limbi moderne – 7, profesori istorie – 5, profesori socio-umane – 2, profesori religie – 1, profesori geografie – 2, profesori matematică – 6, profesori informatică – 4, profesori fizică – 4, profesori chimie – 3, profesori biologie – 3, profesori ed. muzicală/ed.plastică + arte – 3, profesori educație fizică – 4, sport de performanță/vocațional – 1, palatul copiilor/cluburile copiilor – 2, profesori pentru învățământul special CSEI – 2, profesori pentru învățământul special CJRAE – 2, profesori discipline tehnice – 6 și personal de conducere, îndrumare și control – 17. De asemenea, mai sunt disponibile 27 de gradații de merit pentru personalul didactic auxiliar, alocate astfel: profesor documentarist – 1, administrator financiar – 8, administrator patrimoniu – 4, secretar – 5, bibliotecar – 2, informatician – 6 și pedagog – 1.

Primele rezultate, afișate până pe 10 iulie
În perioada 29 iunie – 10 iulie sunt planificate analiza dosarelor de către inspectorul școlar care coordonează disciplina, cu consultarea consiliului consultativ, și elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate, verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit, aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar și afișarea acestei liste la avizierul și pe site-ul inspectoratului școlar, respectiv la sediul și pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării după aprobarea de către comisia de evaluare, în cazul Palatului Național al Copiilor. Depunerea/transmiterea contestațiilor privind punctajul acordat și stabilirea numărului gradațiilor de merit ce pot fi redistribuite se va face în perioada 13 – 17 iulie, iar afișarea rezultatelor finale ale concursului are ca termen limită data de 30 iulie. Punctajul minim evaluat pentru acordarea gradației de merit atât pentru personalul didactic de predare, conducere, îndrumare și control, cât și pentru personalul didactic auxiliar este de 75 de puncte.
Roxana Lupu

3 COMENTARII

  1. Gradația de merit o pomana pentru cei mai favorizați bugetari, o mizerie și o lupta acerba în interiorul sistemului, dar nu pentru a face performanta cu elevii, nici gând doar pentru a obține 25 % la salariu, care e destul de bun pentru cele 4, 5, uneori 6 ore petrecute în școală. Asta e un concurs de hârtii adunate cu duiumul care nu reflecta nimic, decât beneficiul cadrului didactic sau al celui didactic auxiliar, sa zicem ca aceștia stau mai mult în scoala și nu au vacante ca ceilalti, dar fiecare e plătit pentru munca lui, de ce trebuie bonificații pentru ca strâng cu miloaga tot anul la hartii. O aberație, ceva de neînchipuit.

  2. Pentru ce merita gradații de merit, oare un profesor nu trebuie sa aibă performante cu elevii pe salariul bun pe care îl câștiga în 4, 5 ore pe zi. Nu asta trebuie sa facă sa scoată ce e mai bun din elev, doar de asta se numesc profesori, nu doar sa ii învețe sa scrie și sa citească. Pardon, dacă ne uitam bine vedem ca în ziua de azi exista profesori care nu știu sa scrie dar care au o gura și un tupeu maxim. De ce se țin ore în scoli fără sa fie scoase la concurs, de ce ajung sa se titularizeze persoane care apuca sa între ca suplinitori și apoi brusc ii vezi titulari pe aceste ore ținute pentru ei. Legea 253 data de câțiva anisori și nu numai a făcut sa intre în sistem toți neaveniții care concurează mai târziu la selecția pe post cu cei care au intrat cu concursuri serioase. Batjocura mare, elevi slab pregătiți, cadre slab pregătite, bătaie pe funcții, ore de parca toată lumea trebuie sa fie numai profesor. Asa de jos a ajuns aceasta profesie, care nu mai e respectata din cauza oamenilor slab pregătiți din sistem. Un invatamant dus la pierzanie.

  3. Pe bune chiar e concurs?! Nu s a scos porcăria asta de „concurs” de dosare? Când se va face dreptate în scoli fără sa mai existe aceste pomeni la care nu ajunge decât cine „trebuie”. După acest „concurs” fabulos cei norocoși ajung sa ia 25% pe hârtii xeroxate pe banii statului, în cele mai multe cazuri fără vreo contribuție personala, vi se pare corect? Cât timp va mai dura acest „concurs” de dosare?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here