Peste 200 de bebeluşi îşi aşteaptă laptele praf

155

Pentru luna aprilie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj trebuie să distribuie lapte praf unui număr record de beneficiari: 219. Din păcate, stocul DSP este epuizat, bebeluşii aşteptând să-şi primească dozele de care beneficiază conform legislaţiei în vigoare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj susţin că a fost alocată suma de 600 milioane lei vechi pentru achiziţionarea laptelui praf, urmând ca acesta să ajungă în depozitul instituţie până la sfârşitul lunii, ulterior începându-se distribuirea.

Un nou record se înregistrează în această lună în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor de lapte praf din judeţul nostru. De la începutul acestui an, numărul beneficiarilor de lapte praf gratuit a crescut constant. Astfel, dacă în ianuarie s-au solicitat cutii de lapte praf pentru 173 de copii, în februarie numărul beneficiarilor a fost 201, în martie au primit lapte praf 210 bebeluşi, iar în aprilie numărul beneficiarilor a ajuns la 219. Din păcate, la ora actuală, stocul DSP Gorj este epuizat. „Pentru această lună avem 219 beneficiari de lapte praf. Din nefericire, deocamdată nu avem lapte în stoc, însă ne-a fost alocată suma de 600 milioane lei vechi pentru achiziţionarea laptelui. A fost semnat contractul cu firma care a câştigat licitaţia la nivel naţional şi se aşteaptă ca aceasta să ne aducă dozele necesare. Sperăm ca până la sfârşitul acestei luni să primim laptele şi să demarăm distribuirea dozelor către beneficiari”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Criterii pentru distribuirea laptelui praf
Potrivit legislaţiei în vigoare, laptele praf este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii c u vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament. Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, pe reţetă, de către medicul de familie.
Fiecare bebeluş primeşte câte opt cutii pe lună.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here