Peste 2.700 de popriri pentru pensionarii gorjeni

279

Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea restanţei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori.
Chiar dacă suntem în plin sezon de vară, situaţia datoriilor nu a fost una roz nici luna trecută pentru peste 2.700 de pensionari. Conform conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, în ceea ce priveşte situaţia pe luna trecută, numărul popririlor înfiinţate a fost de 2.732, valoarea totală a reţinerilor din pensiile gorjenilor fiind de 479.500 de lei. Potrivit art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Poprirea se înfiinţează în conformitate cu dispoziţiile aceluiaşi articol din Codul de procedură fiscală, conform cărora “veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum”.
Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here