Peste 2.600 de gorjeni au apelat la serviciile centrelor de permanenţă

168

Pe parcursul lunii martie nu mai puţin de 2.639 de persoane s-au prezentat la centrele de permanenţă din judeţul nostru. Cele mai multe prezentări s-au înregistrat la centrele de permanenţă din municipiul Târgu-Jiu. Pentru zece pacienţi s-a solicitat un echipaj de urgenţă, iar pentru 46 de persoane s-au eliberat bilete de trimitere către alte specialităţi.

Pe raza judeţului nostru funcţionează 15 centre de permanenţă. Acestea sunt în localităţile: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bâlteni şi Târgu-Cărbuneşti. În luna martie, la centrele de permanenţă din Gorj s-au prezentat peste 2.600 de persoane. „În luna martie, numărul persoanelor care s-au adresat centrelor de permanenţă de pe raza judeţului nostru a fost de 2639. Pe fiecare centru în parte adresabilitatea a fost: 119 pacienţi la Samarineşti, 112 la Cătunele, 155 la Mătăsari, 195 la Peştişani, 143 la Logreşti, 197 la Turburea, 150 la Prigoria, 177 la Tismana, 123 la Crasna, 178 la Tetila, 209 la Bâlteni, 153 la Cărbuneşti şi 728 la cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Dintre cei 2.639 de pacienţi pentru 46 s-au eliberat bilete de trimitere către alte specialităţi. De asemenea, pentru zece bolnavi s-a solicitat un echipaj de urgenţă.

Cheltuieli de peste două miliarde
La peste două miliarde de lei vechi se ridică cheltuielile lunare ale acestor centre. În localităţile unde sunt centre de permanenţă va fi asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00 a doua zi.
Cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de 8 lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat medicul respectiv care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here