Peste 19.000 de gorjeni şi-au serbat onomastica de Sfinţii Mihail şi Gavril

531

Zi de mare sărbătoare a fost, ieri, în casele a 19.607 gorjeni. Pe 8 noiembrie, în fiecare an, creştin-ortodocşii sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril, despre care se spune că ar fi căpeteniile îngerilor. Nu mai puţin de 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Mihail şi Gavril sau derivate ale acestora.

Mihail si Gavril sunt cei mai cunoscuţi dintre arhangheli. Despre ei se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Asemenea lor, dar pe Pământ, jandarmii, cei ocrotiţi de Mihail şi Gavril, asigură respectarea legilor oamenilor.
Ziua de 8 noiembrie a început să fie celebrată în Biserică, drept sărbătoare a îngerilor, în secolul al V-lea, şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Despre îngeri, Biserica spune că sunt duhuri slujitoare, credincioase lui Dumnezeu şi trimise de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Se spune că, la început, toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit drept conducător pe Arhanghelul Mihail.

Peste 19.000 de sărbătoriţi, în Gorj
Nu mai puţin de 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Mihail şi Gavril sau derivate ale acestora. Dintre aceştia, peste 19.000 locuiesc în Gorj. Potrivit unei informări transmise de Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj, la nivelul judeţului nostru, 19.607 cetăţeni şi-au sărbătorit pe 8 noiembrie onomastica. Astfel, 4.241 de gorjeni se numesc Mihai, 5.574 femei poartă numele de Mihaela, 3.549 de Gabriela, 4.543 Gabriel, 42 de persoane se numesc Gabi, 977 se numesc Mihail, 84 poartă numele de Gavril şi 472 se numesc Mihăiţă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here