Peste 18.000 de gorjeni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe

884

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. Peste 11.000 de gorjeni poartă numele Sfântului Gheorghe, alte câteva mii de persoane din județul nostru purtând derivatele acestui nume sfânt. În Gorj există 2.712 doamne și domnișoare care se numesc Georgiana și 1.035 Gheorghița.

Creștinii îl sărbătoresc, sâmbătă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale pe data de 23 aprilie.
Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștină și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. În tradiția populară, Sfântul Gheorghe mai este întâlnit ca San-George sau Sangeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor.

Gorjeni sărbătoriți de Sfântul Gheorghe
La nivel național, peste un milion de persoane poartă nume care sunt sărbătorite de Sfântul Gheorghe. În județul nostru, potrivit Direcției Comunitare Județene de Evidență a Persoanelor (DCJEP) Gorj, peste 18.000 de persoane își sărbătoresc onomastica de Sf. Gheorghe. „În Gorj avem 11.169 persoane cu numele Gheorghe și 1.220 George. 2.712 doamne și domnișoare care se numesc Georgiana, 1.370 Georgeta și 1.035 Gheorghița. Mai sunt 173 Gheorghiță, 116 Gina, 96 Gigel, 31 Gică, 51 Gica, 49 Gherghina, 14 Ghiță și 7 Gicuța. Precizăm că aceste date statistice de referință ne-au fost comunicate de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, ele reflectând înregistrările efectuate, conform legii, în Registrul Național de Evidență a Persoanelor”, a declarat Doinel Popescu, directorul executiv al DCJEP Gorj.

Sărbătoarea Sf. Gheorghe în tradiţia populară
Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii, propiţiatorii şi augurale. Gesturile şi actele circumscrise acesteia durează 3 zile, la fel ca şi la alte sărbători mari. Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru. Apa, focul şi ramurile verzi sunt prezenţe emblematice ale acestei sărbători, având calităţi purificatoare, apotropaice şi stimulatoare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here