Peste 164.000 de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti

234

Peste 164.000 de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţiştii gorjeni în cadrul acţiunii „Foc de Artificii”, acţiune ce s-a desfăşurat în perioada 20 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014 în toată ţara. În perioada respectivă la nivelul judeţului Gorj nu s-au înregistrat evenimente negative determinate de folosirea obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate pe bază de amestecuri pirotehnice, însă au fost constatate 46 de infracţiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Acţiunea „Foc de Artificii” a fost declanşată, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, pentru prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă. În acest sens, s-au desfăşurat controale la societăţile comerciale autorizate pentru operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, pe raza judeţului nostru, în perioada 20 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, au fost efectuate 208 acţiuni şi controale, în urma cărora au fost identificate 59 de persoane care desfăşurau operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept şi au fost confiscate peste 164.000 de articole pirotehnice. „În cadrul acţiunii „Foc de Artificii” au fost constate 46 de infracţiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive. Totodată, au fost confiscate peste 163.000 de bucăţi articole pirotehnice tip petarde şi aproximativ 1.900 articole pirotehnice tip artificii din categoria I, II, III. Nu au fost înregistrate evenimente negative determinate de folosirea obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate pe bază de amestecuri pirotehnice”, a precizat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Peste 50 de tone de articole pirotehnice confiscate în toată ţara
La nivel naţional, în perioada 20 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, poliţiştii au efectuat 4.094 de controale şi verificări. În urma acestora, au constatat 1.602 infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 1.567 de persoane. De asemenea, au aplicat 112 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 113.560 de lei.  Poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării, 50.331 de kg. de articole pirotehnice, din categoriile 1, 2, 3 şi 4, în valoare totală de 1.500.000 de lei. În această perioadă, au fost înregistrate 17 răniri din cauza folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, comparativ cu 22 în 2013. Din datele statistice deţinute de Poliţia Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here