Casa Judeţeană de Pensii Gorj virează lunar pensii comunitare şi internaţionale către peste 140 de beneficiari din mai multe state, drepturile fiind stabilite în urma documentelor care atestă stagiile de cotizare.
Toate persoanele care au realizat stagii într-un stat al Uniunii Europene, cât şi într-o ţară non-UE pot solicita, în momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru o categorie de pensie, un drept de pensie atât conform legislaţiei naţionale, cât şi conform legislaţiei statului comunitar unde a lucrat. Potrivit ultimei situaţii emise de conducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj, la nivelul judeţului nostru, se achită 144 de pensii comunitare, plătite în dolari, în euro, şi în lei, în funcţie de ţara de reşedinţă. “La această dată, avem în plată un număr de 144 de persoane care beneficiază de pensii comunitare. Ele sunt plătite fie în lei, fie în monede internaţionale. Printre ţările unde locuiesc beneficiarii pensiilor comunitare se numără: România, Italia, Germania, Spania, Franţa şi state non-membre UE”, conform unei situaţii furnizate de directorul executiv al CJP Gorj, Ioana Talău.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a încheiat un parteneriat cu sucursala din România a unei bănci prin intermediul căreia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz. Pentru a putea beneficia de drepturile de pensie în ţările în care s-au stabilit, beneficiarii nerezidenţi aflaţi în plată au obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă. Acesta este transmis de către toţi beneficiarii cu domiciliul în străinătate, ca urmare a unor notificări primite anual de la Casa Judeţeană de Pensii, cu menţionarea termenului maxim până când poate fi transmis certificatul de viaţă.
Izabella Molnar