Peste 140 de acte nelegale, în primăriile din Gorj

1626

Au semnat… ca primarii! Nu mai puțin de 142 de dispoziții date de edilii din Gorj au fost declarate nelegale de către juriştii Prefecturii Gorj. Multe dintre acte vizează banii acordați funcționarilor publici, fie că vorbim despre salarii sau de tot soiul de sporuri ori indemnizații.

În anul 2018, juriştii Prefecturii Gorj au examinat, sub aspectul legalității, un număr de 32.927 de acte administrative emise sau adoptate de autoritățile publice locale. În urma verificărilor, Prefectura Gorj a considerat nelegale un număr de 163 de acte administrative: 22 de hotărâri adoptate de consiliile locale și 142 de dispoziții emise de primari.
Instituția Prefectului Gorj a ajuns în instanță cu autoritățile locale care nu au reanalizat şi revocat actele administrative date cu încălcarea legii. Este şi cazul Consiliului Local Târgu-Jiu, care a dat o hotărâre ilegală privind destituirea directorului executiv al Direcției Publice de Patrimoniu Târgu Jiu, Marian Rotaru. Ori, potrivit legii, consiliul local nu are competență în demiterea unui funcționar public.

Dispoziții ilegale, salarii umflate
Primarii au fost siliți să revoce dispozițiile prin care au acordat bonusuri financiare angajaților. La Mătăsari, primarul voia spor de condiții vătămătoare, iar la Bengești-Ciocadia, edilul Geogia a decis să acorde indemnizație de hrană la nivelul anual a două salarii de bază brute pe țară. Hotărârea dată în luna decembrie 2018 a fost revocată la cererea Prefecturii.
Mai mult, primarii din Drăguțeşti, Licurici, Albeni, Dragoteşti, Mătăsari, Stănești, Stoina și Bălănești nu au stabilit corect, prin dispoziții, salariile unor funcționari publici.
Primarii au ignorat legea și atunci când au delegat atribuțiile de secretar unor salariați din instituție.
Este și cazul primarului din Aninoasa care a dispus ca un consilier debutant în cadrul aparatului său de specialitate să se ocupe de legalitatea documentelor din primărie. Probleme similare au fost și la Licurici sau Tismana.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here