Peste 14.000 de zilieri prestează în Gorj

135

zilieriLa aproape un an de la introducerea noilor reglementări din Codul Muncii privind munca zilierilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au fost înregistraţi peste 14.000 de zilieri. Aceştia au prestat servicii în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie.

 

Potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj, de frica amenzilor de ordinul zecilor de mii de lei, un număr de 50 de agenţi economici au achiziţionat şi registrele pentru zilieri. “Conform datelor centralizate la nivelul ITM, avem 14.159 de persoane din judeţul Gorj ce prestează activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă. Zilierii primesc o sumă medie de 41 de lei pe zi. Încă din luna iulie a anului trecut, societăţile comerciale, respectiv agenţii economici, îşi pot procura de la sediul nostru registrele speciale de evidenţă a activităţii zilierilor. Deoarece registrul nu se dă decât contra-cost, agenţii economici trebuie să achite aproape 82 de lei pentru fiecare registru, suma fiind achitată la casieria ITM Gorj”, a declarat Gheorghiţă Cusma.

132 de zilieri în 2012

Reprezentantul ITM Gorj a mai spus că de la începutul anului 2012 şi până în prezent, prin intermediul compartimentului „Administrare şi Monitorizare zilieri” prin aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2011 şi a Ordinului nr. 1439/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii enunţate privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, au fost înregistrate şapte noi cereri depuse de către beneficiarii de lucrări pentru aprobarea eliberării registrelor de evidenţă zilieri. Din acestea, un număr de 5 cereri au fost aprobate, angajatorii fiind înştiinţaţi a se prezenta în vederea ridicării registrelor. Cele două solicitări nu au primit aprobare pentru faptul că activităţile solicitate a fi desfăşurate cu zilieri nu s-au încadrat în prevederile legale. De asemenea, în primele două luni ale anului, un număr de 132 de zilieri au intrat în evidenţele ITM Gorj în baza depunerii de către beneficiarii de lucrări a extraselor după registrele de evidenţă.

Remuneraţie de la 2 lei/oră

Legea zilierilor stabileşte durata activităţii ocazionale prestate de zilierul român sau străin la minimum o zi, cel mult 12 ore/zi, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Nicio persoană nu poate fi angajată ca zilier dacă nu a împlinit 16 ani. Angajatorul este obligat să-i plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să-i asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie. Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră. Există un singur impozit şi anume acela de 16%, calculat la remuneraţia brută, a cărui plată este în sarcina beneficiarului, respectiv a angajatorului. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here