Peste 12.000 de gorjeni primesc pensii de boală

391

Judeţul Gorj numără la ora actuală nu mai puţin de 12.607 pensionari de invaliditate, încadraţi în diferite grade de invaliditate, numărul variind în urma prezentării la anumite intervale de timp în faţa Comisiei de Expertiză.

În prezent, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj se află 12.607 pensionari pe caz de boală, din care 12.603 obţin pensii de stat, iar patru au pensii de agricultori. „La nivelul judeţului Gorj, avem în plată 82.100 de pensionari, din care 601 încadraţi în gradul I de invaliditate, 5.668 sunt în gradul al doilea, iar 6.338 de pensionari sunt încadraţi în gradul III de invaliditate”, a declarat Rodica Ghimiş, directoarea CJP Gorj.

Obligaţi la recuperări medicale
Cu excepția celor care, potrivit legii, nu mai sunt supuși revizuirii medicale, toți ceilalți pensionari de invaliditate sunt obligați să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, în vederea reintegrării socioprofesionale. Dacă pensionarii nu-și îndeplinesc această obligație din motive imputabile lor, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare constatării. Controlul asupra respectării programelor recuperatorii revine în atribuția CJP, pe baza normelor metodologice. Suspendarea plății pensiei încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.
Excepție de la regulă o fac pensionarii care nu mai sunt supuși revizuirii și anume, acei pensionari de invaliditate care prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă, cei care au împlinit vârstele standard de pensionare dar și cei care au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare. Constatarea acestor situații se face numai cu avizul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă.

De cine poate fi solicitată?
Pensia de invaliditate poate fi solicitată la sediul CJP Gorj de acele persoane care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei și SIDA, dar și bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca. La pensie de invaliditate au dreptul și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale. Potrivit Legii 263/2010, persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here