Peste 12.000 de gorjeni primesc pensii de boală

329

Numărul pensiilor de invaliditate este unul uşor variabil de la o lună la alta, la nivelul judeţului nostru, în urma prezentării pensionarilor, la anumite intervale de timp, în faţa Comisiei de Expertiză. Din numărul mediu de peste 76.000 de pensionari de asigurări sociale de stat din Gorj, circa 12.600 primesc pensii pe caz de boală.

Potrivit Danielei Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, ultima statistică a instituţiei arată un număr total de 12.607 cazuri de pensionari beneficiari de pensii de invaliditate. „La nivelul judeţului, avem înregistraţi 12.607 pensionari pe caz de boală, fie că vorbim despre încadrări în gradele I, II sau III de invaliditate. Valoarea medie a unei pensii de invaliditate este de 696 de lei”, a declarat directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj.
Cu excepția celor care, potrivit legii, nu mai sunt supuși revizuirii medicale, toți ceilalți pensionari de invaliditate sunt obligați să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, în vederea reintegrării socio-profesionale. Dacă pensionarii nu-și îndeplinesc această obligație din motive imputabile lor, plata sumei va fi suspendată începând cu luna următoare constatării. Controlul asupra respectării programelor recuperatorii revine în atribuția CJP, pe baza normelor metodologice. Suspendarea plății pensiei încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.
Pensia de invaliditate poate fi solicitată la sediul CJP Gorj de acele persoane care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, dar şi bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca. La pensie de invaliditate au dreptul şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
Potrivit Legii 263/2010, persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă aceasta persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here