Peste 11.300 de fermieri gorjeni, cu cererile unice la APIA

578

De la startul campaniei de depunere a cererilor unice de plată, respectiv 1 martie, şi până la începutul lunii curente, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, precum şi la centrele locale din judeţ, şi-au depus cererile unice de plată peste 11.300 de fermieri.

Angajaţii APIA Gorj au primit de la 1 martie şi până zilele trecute, nu mai puţin de 11.324 de cereri unice de plată, aferente sectorului vegetal şi animalier, pentru o suprafaţă de 35.000 de hectare. “Putem spune că din totalul fermierilor pe care îi aşteptăm să solicite aceste subvenţii, numărul cererilor este undeva sub 50%. Noi aşteptăm ca pe parcursul campaniei din anul curent să depună cererea unică de plată peste 23.400 de fermieri din Gorj. În ceea ce priveşte sectorul animalier, s-au depus doar puţin peste 400 de cereri, procentul fiind de 28%, din cele 1.570 de cereri depuse în campania 2015”, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
Perioada de depunere fără penalizări a cererilor de plată va continua până la data de 16 mai, inclusiv. La Centrul judeţean al APIA sunt programaţi fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare teren agricol sau deţin numai animale, iar la centrele locale fermierii care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare teren agricol, precum şi animalele aferente exploataţiei.
Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, iar fermierului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin. Cererile unice de plată pot fi modificate până la data de 31 mai 2016 inclusiv, fără penalităţi, iar în intervalul 31 mai – 10 iunie 2016 inclusiv, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare (penalizarea se aplică doar suprafeţei modificate după acest termen).
Schemele directe de plată gestionate de APIA sunt: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS); plata redistributivă; plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; plata pentru tinerii fermieri; schema de sprijin cuplat în domeniul vegetal şi zootehnic; schema simplificată pentru micii fermieri; ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here