Peste 1000 de gorjeni, diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi pneumonii

151

dsp facuta de mineAproximativ 1200 de gorjeni s-au prezentat săptămâna trecută la medic cu infecţii respiratorii acute. Dintre aceştia, peste 700 au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi 456 cu pneumonii.

Potrivit unei statistici realizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în perioada 27 noiembrie – 6 decembrie 2011, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate 1199 de cazuri de viroze şi pneumonii, peste 200 de gorjeni fiind internaţi în acest interval.

Peste 700 de viroze

Conform datelor furnizate de DSP Gorj, 743 de gorjeni s-au prezentat săptămâna trecută la medic, fiind diagnosticaţi cu viroze respiratorii. Cele mai multe cazuri, 229, au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, 38 dintre aceştia necesitând internare. De asemenea, au ajuns la medic 77 de copii cu vârsta de până la un an, 18 fiind de altfel şi internaţi. În ceea ce priveşte categoria de vârstă 2-4 ani, au fost înregistrate 147 de cazuri şi 29 de internări iar în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost diagnosticate 176 de viroze, doar 5 gorjeni din această categorie de vârstă necesitând internare. Alte 114 viroze respiratorii au fost înregistrate în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 ani.

Aproximativ 450 de pneumonii

În ceea ce priveşte numărul cazurilor de pneumonie monitorizate în perioada 27 noiembrie – 6 decembrie, acesta a fost de 456. Şi de această dată, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani (124). Alte 110 cazuri au fost diagnosticate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. De asemenea, 14 bebeluşi cu vârstă de până la un an au fost internaţi săptămâna trecută.

Numărul infecţiilor respiratorii acute, în scădere

Deşi ridicat, numărul gorjenilor care se prezintă la medic cu infecţii respiratorii acute este în scădere. Astfel, dacă săptămâna trecută au fost înregistrate 1199 de cazuri, în perioada 21-27 noiembrie anul curent, numărul acestora era de 1.518, dintre care 1.060 au fost viroze respiratorii şi 458 pneumonii.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii

Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here