Peste 100 de oameni de afaceri din Gorj, cu firmele în pericol! – Aşteaptă răspunsuri de la ministrul Cristian Ghinea

2782

Deputatul de Gorj şi lider al organizaţiei judeţene a PSD, Mihai Weber, a formulat întrebări pentru ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cu privire la fondurile pe care le-ar putea primi Gorjul în cadrul Programului de Tranziţie Justă.

Parlamentarul așteaptă răspunsuri, mai ales că printre cei care vor fi afectaţi de restrângerea activității în Complexul Energetic Oltenia sunt şi oamenii de afaceri din judeţ.

Întrebare pentru ministrul întors din drum de Comisia Europeană
Programul Operațional Tranziție Justă reprezintă soluția de care are nevoie județul Gorj pentru a supraviețui, în contrapondere cu restrângerea activității de la Complexul Energetic Oltenia, transmite liderul PSD Gorj, tocmai ministrului al cărui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă tocmai a fost respins de Comisia Europeană. Ministrul se va întoarce cu alt Plan la Comisie, revizuit, abia peste o lună. În acest timp, celelalte state au primit avizul CE pentru planurile cu care s-au prezentat în faţa comisarilor europeni. Cu alte cuvinte, Ghinea nu-i va răspunde parlamentarului din Gorj cu „celeritate”, fiindcă are probleme mai mari.

Salvarea CEO, atârnă de fondurile europene
Revenind la situaţia prezentată de Mihai Weber, acesta precizează: „Este, practic, singura variantă de salvare a unui județ monoindustrial, care decenii la rând a livrat energie pentru întreaga țară, iar acum se află în situația de a găsi soluții de salvare, ca urmare a faptului că România și-a asumat, alături de alte state ale Uniunii Europene, reducerea emisiilor de carbon și, implicit, renunțarea la energia produsă pe bază de cărbune”.

Peste 120 de afaceri din judeţ, în aer – Mii de şomeri
De Planul Teritorial de Tranziție Justă depinde viitorul unui județ cu aproape 300 de mii de locuitori, dintre care mai mult de jumătate depind de compania producătoare de energie pe combustibili fosili, îi mai menționează Weber ministrului Ghinea: „Este cunoscut faptul că există o dependență reciprocă între PTTJ și Planul de Restructurare al Complexului Oltenia.
Din păcate, sunt foarte multe elemente necunoscute în ceea ce priveşte analiza și aprobarea Planului de Restructurare de către Comisia Europeană, iar acest fapt provoacă foarte multă îngrijorare în rândul angajaților CEO, dar și în rândul antreprenorilor gorjeni care prestează activități pentru companie. Nu mai puțin de 122 de societăți din Gorj au relații contractuale cu CE Oltenia, asta însemnând alte câteva mii de angajați care vor rămâne șomeri odată cu reorganizarea complexului”.

Planurile teritoriale lipsesc! Patru întrebări din partea antreprenorilor
Mihai Weber vorbeşte de economia Olteniei, destul de greu încercată în ultimul an de pandemie: „Având în vedere cele expuse pe scurt, importanța Programului Operațional Tranziție Justă este vitală. De ministerul pe care îl conduceți depinde viitorul a șase județe, printre care și Gorjul. Uniunea Europeană a pus la dispoziție Fondul pentru o Tranziție Justă, dar acești bani pot fi accesați doar în baza Planurilor Teritoriale de Tranziție Justă și aici ministerul având rolul de coordonator la întocmirea acestor planuri.” Iată întrebările oamenilor de afaceri din judeţ care îşi văd angajaţii şi firmele în pericol: „În ce stadiu se află elaborarea Programului Operațional Tranziție Justă? Cum sunt stabilite sumele care revin fiecărui județ în parte și cât îi revine județului Gorj, din suma totală pusă la dispoziție prin Fondul pentru o Tranziție Justă? Care sunt criteriile pe baza cărora se pot accesa bani din Fondul pentru o Tranziție Justă? Concret, cui se adresează acest program? Investitorilor și potențialilor investitori din localitățile afectate direct de activitatea minieră și energetică sau tuturor antreprenorilor și potențialilor antreprenori de pe raza județului Gorj?”
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here