Peste 100 de localnici din Bâlteni şi Peşteana, însoţiţi de o ambulanţă la Curtea Militară de Apel

305

Procesul în care câteva zeci de persoane, inclusiv din Gorj, sunt judecate pentru că ar fi fraudat referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu în vara lui 2012 a continuat vinerea trecută la Înalta Curte de Casație și Justiție cu audierea a peste 200 de martori aduși din mai multe județe ale țării, mulți dintre ei fiind din comuna Bâlteni. Zeci de oameni în vârstă s-au trezit cu noaptea-n cap pentru a fi la 5.00 la sediul postului de poliție din comună, unde îi așteptau mai mulți polițiști, dar și două autocare, un al treilea autocar fiind plasat la Peșteana.

Toți cei care au luat calea Bucureștiului, peste 140 de persoane, au fost duse cu autocarele după ce instanța supremă a emis pe numele lor mandate de aducere, mandate care obligau polițiștii să ia toate măsurile necesare pentru ca la ora începerii procesului martorii să fie în fața completului de judecată. Mulți dintre cei urcați în autocare erau oameni în vârstă, care nu știau pentru ce pleacă de acasă și nici unde trebuie să ajungă, polițiștii informându-i înainte că trebuie să se prezinte de bună voie la instanță, în baza mandatelor emise pe numele lor.
Persoanele respective provin din satele Bâlteni și Peșteana, toate fiind audiate în anul 2012 ca martori de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, anchetatorii descoperind că aici mai mulți alegători care nu se prezentaseră la secțiile de votare figurau pe listele electorale ca prezenți. Un ofițer a strigat numele tuturor martorilor, de pe un tabel, oamenii urcând în autobuze în funcție de cum au fost strigaţi, majoritatea celor care au mers la instanță fiind persoane care au menționat că, la referendumul din 2012, nu au votat, dar că figurau ca prezente la vot.
Câte doi polițiști au rămas în autocare și i-au însoțit pe martorii respectivi la București. De altfel, pe traseu cele trei autocare au fost însoțite de un antemergător din partea Poliției, precum și de un echipaj de la Ambulanța Gorj, solicitat de oamenii legii pentru a preveni eventuale situații în care vreunuia dintre bătrâni i s-ar fi făcut rău pe drumul spre capitală. Nu au fost însă incidente nici pe drum și nici la audieri, la instanță totul mergând ca pe bandă, seara gorjenii fiind aduși înapoi, după o excursie gratuită la București. În ceea ce privește procesul referendumului, acesta continuă, instanța audiind martori și din Teleorman, Vrancea și Olt, județe în care, de asemenea, anchetatorii au descoperit cazuri de fraudă electorală.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here