Peste 100 de apostile, eliberate lunar în Gorj

923

Gorjenii plecați peste hotare au solicitat, anul trecut, eliberarea apostilei pentru un număr de 1.320 de acte oficiale administrative. Eliberarea apostilei are drept scop autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.

În fapt, apostila certifică autenticitatea semnăturii, calitatea în care a acționat semnatarul actului sau, după caz, identitatea sigiliului și a ștampilei pe care documentul le poartă.
Eliberarea apostilei în cadrul Instituției Prefectului Gorj se efectuează în aceeași zi în care se înregistrează cererea solicitantului, într-un interval de timp proporțional cu numărul actelor pentru care se solicită apostila. Trebuie spus că pentru apostilarea unui singur act durata este de aproximativ 15 minute, în funcție de complexitatea verificărilor necesare. Toți cetățenii care au solicitat eliberarea apostilei pentru acte oficiale administrative la Instituția Prefectului – Județul Gorj au fost consiliați cu privire la procedurile ulterioare ce trebuie urmate, respectiv necesitatea traducerii actului de către un traducător autorizat, legalizarea traducerii de către un notar public și aplicarea apostilei pe traducerea legalizată a actului de către Camera Notarilor Publici competentă. Raportând numărul cererilor înregistrate și numărul apostilelor eliberate în anul 2019, se poate observa că media lunară a numărului de apostile eliberate a fost de circa 110 apostile/lună.
Lunile cu cele mai multe solicitări, peste medie, au fost: ianuarie, iulie, august, septembrie și octombrie. În schimb, cele mai puține solicitări au fost în luna noiembrie, când s-au eliberat doar 64 de apostile.
Mai trebuie spus că în anul 2018 au fost eliberate, în medie, 125 apostile/lună. Așadar, o scădere cu 12% a numărului de apostile eliberate în 2019.
Prefectura Gorj a efectuat anul trecut și acțiuni de verificare a actelor oficiale administrative pentru care s-a solicitat eliberarea apostilei, acte eliberate de instituții cu sediul în alte județe. Totodată, a fost actualizată și baza de date cu privire la specimenele de semnături și ștampilele utilizate la eliberarea actelor oficiale administrative la nivelul instituțiilor implicate din județul Gorj.
„La nivelul Instituției Prefectului – Județul Gorj nu au fost întâmpinate dificultăți în procesul de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative. De altfel, pe parcursul întregului an nu a fost înregistrată nicio plângere sau sesizare cu privire la modul de desfășurare a acestei activități”, anunță Prefectura Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here