Peste 100 de acţiuni de inspecţie fiscală, realizate de AJFP Gorj

493

Peste 100 de acţiuni de inspecţie fiscală a realizat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj pe parcursul lunii februarie 2014. De asemenea, s-au realizat 36 de controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului.

Potrivit Luminiţei Penciu, purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj, în cursul lunii februarie 2014, reprezentanţii instituţiei au efectuat 108 acţiuni de inspecţie fiscală şi 36 de controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului. Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală. Urmare a acestor acţiuni de inspecţie fiscală au fost constatate sume suplimentare la bugetul general consolidat în valoare totală de 7.351.149 lei, fiind totodată aplicate 57 amenzi contravenţionale în valoare totală de 62.900 lei. Totodată, au fost dispuse măsuri legale ce constau în instituirea sechestrelor asiguratorii în vederea recuperării sumelor datorate de către contribuabili.

Plângeri penale, pentru 10 contribuabili
Pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, la un număr de 10 contribuabili, au fost întocmite sesizări penale privind încălcarea legislaţiei fiscale sancţionată de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de 1.227.682 lei. De asemenea, au fost efectuate 25 de inspecţii fiscale în vederea soluţionării deconturilor de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, fiind respinsă la rambursare taxă pe valoarea adăugată în sumă de 159.829 lei.
“Un exemplu concret a fost un contribuabil care are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii. Pentru acesta au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 3.823.930 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată, impozit pe venitul din salarii şi contribuţii sociale datorate de angajator. Acestea au rezultat urmare a calculării taxei pe valoarea adăugată colectată aferentă veniturilor stabilite suplimentar de inspecţia fiscală, prin estimarea valorii prestaţiilor şi reîncadrarea tranzacţiilor realizate, astfel încât să se reflecte conţinutul economic al acestora; neadmiterii la deducere a taxei pe valoarea adăugată aferentă avansului facturat pentru servicii care nu au fost executate până la data controlului, precum şi pentru nedeclararea în totalitate a impozitului pe venitul din salarii, precum şi a contribuţiilor sociale datorate de angajator”, a precizat Marin Ciumag, directorul AJFP Gorj.
Unui alt contribuabil, care desfăşoară activitate de transporturi rutiere de mărfuri, i-au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 832.000 lei, urmare a neadmiterii la deducere, la calculul impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată deductibilă, a sumelor aferente documentelor de aprovizionare emise de mai multe societăţi, întrucât operaţiunile înscrise în aceste documente s-a constatat că reprezintă operaţiuni fictive.
Actul de control a fost înaintat organelor de urmărire penală, în vederea constatării existenţei/inexistenţei condiţiilor constitutive ale infracţiunii prevăzute la art. 9 alin (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de 642.365 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here