Peste 1.300 de minori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

310

Criza financiară îi determină pe tot mai mulţi gorjeni să sacrifice căldura unei familii în defavoarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Aşa se face că numărul copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate a înregistrat o creştere importantă, în ultima perioadă. Dacă la sfârşitul anului 2012 numărul familiilor în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate este de 1.048, un an mai târziu, 1.310 copii, proveniţi din 1.093 de familii, aveau părinţii plecaţi în străinătate.

Din cauza situaţiei financiare precare, mulţi gorjeni s-au văzut nevoiţi să plece la muncă în străinătate, pentru a reuşi să asigure familiei un trai mai bun. Astfel, sute de copii au fost privaţi de dragostea şi atenţia tatălui sau a mamei, ori a amândurora. Pentru micuţi, despărţirea de un părinte sau de amândoi este suportată cu greu. Din fericire, minorii intraţi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj beneficiază de sprijinul specialiştilor, pentru a depăşi mai uşor despărţirea de părinţi. La sfârşitul anului trecut, numărul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate se ridica la 1.310, în creştere faţă de numărul înregistrat la finalul anului 2012. „La data de 31.12.2012, numărul de familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate la sfârşitul perioadei raportate era 1.093. Numărul de copii din aceste familii era 1.310; este vorba despre 689 băieţi şi 621 fete”, confirmă Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Peste o mie de copii lăsaţi în ţară fără măsură de protecţie
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj monitorizează familiile în care unul sau ambii părinţi au părăsit ţara în căutarea unui trai mai bun. Pentru copiii din aceste familii, specialiştii DGASPC au instituit o serie de măsuri de protecţie. „Un număr de 1.120 de copii se află în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie; 30 de copii sunt la asistenţi maternali, 22 sunt în centre de plasament publice sau private, 118 copii sunt la rude până la gradul IV cu măsură de protecţie la sfârşitul perioadei raportate”, a menţionat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
Cei mai mulţi copii, mai exact 454, fac parte din categoria de vârstă 10-13 ani, iar doi sunt mai mici de un an.

Legislaţia apără interesele copiilor
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, legislaţia din ţara noastră apără interesele copiilor. Astfel, „părinţii care au copii minori şi care doresc să plece la muncă în străinătate vor fi obligaţi să lase copiii în grija unui membru al familiei extinse şi să anunţe autorităţile locale înainte de a pleca din ţară. Totodată, proiectul prevede că nominalizarea rudei se va face pe baza unui act legalizat la notariat. Părinţii au obligaţia să nominalizeze o persoană, care va avea grijă şi va întreţine minorul în perioada în care ei sunt plecaţi. Însă această persoană nu poate fi oricine, prieteni sau vecini, iniţiativa legislativă stabilind că doar rudele copilului de până la gradul IV inclusiv, pot fi numiţi îngrijitori”, explică Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Specialiştii DGASPC spun că o consecinţă directă a migraţiei părinţilor este cea a privării copilului de afectivitatea parentală şi de supravegherea necesară dezvoltării normale a acestuia.
În condiţiile plecării părinţilor pe perioade mai lungi şi a rămânerii copiilor în grija unor persoane care nu pot oferi sprijin emoţional şi educativ, aceste două consecinţe pot produce la rândul lor efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea psihică a copilului, implicarea în activităţi şcolare şi rezultatele acestora, angrenarea lor în comportamente deviante sau neconcordante cu vârsta copiilor şi supunerea la exploatare sau abuzuri de altă natură.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here