Peste 1.300 cazuri de viroze şi pneumonie, în ultima săptămână

406

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a finalizat centralizarea cazurilor de viroze şi pneumonie înregistrate în ultima săptămână. Comparativ cu situaţia centralizată anterior, a început să crească numărul gorjenilor diagnosticaţi cu viroze şi pneumonie, ajungându-se la 1.342 de îmbolnăviri şi 217 internări. Reprezentanţii DSP Gorj sfătuiesc populaţia să îşi ia măsuri de prevenţie, cu atât mai mult cu cât, în perioada următoare se anunţă o înrăutăţire a vremii.

Tot mai mulţi gorjeni ajung la medic prezentând simptome de viroză. În această perioadă, numărul îmbolnăvirilor este în creştere, lucru confirmat şi de statisticile DSP Gorj. Mai mult decât atât, există şi persoane care nu se prezintă la medic, acestea neapărând în nicio raportare. Aproape nouă sute de persoane au fost diagnosticate cu viroză, în ultima săptămână, iar 78 de bolnavi au necesitat chiar internare. „În cea de-a doua săptămână de raportare din acest an, am avut 873 cazuri de viroze, 78 de bolnavi fiind internaţi. Cele mai multe cazuri confirmate au fost în rândul copiilor, 95 fiind bebeluşi până la 1 an”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Aproape 470 gorjeni cu pneumonie
În creştere sunt şi cazurile de pneumonie, în perioada menţionată înregistrându-se nu mai puţin de 469 îmbolnăviri şi 139 internări. „În ceea ce priveşte cazurile de pneumonie, am avut 469 de îmbolnăviri şi 139 de internări. Pe categorii de vârstă, situaţia pneumoniilor se prezintă astfel: 0-1 an, 26 îmbolnăviri şi 10 internări; 2-4 ani – 56 îmbolnăviri şi  25 internări; 5-14 ani – 124 îmbolnăvire şi 43 de internări; 15-49 ani – 134 cazuri şi 26 internări; 50- 64 ani – 54 îmbolnăviri şi 13 internări; iar la persoanele de peste 65 am avut 75 de cazuri şi 22 internări”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Sfaturile specialiştilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate.
Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here