Pesediştii se pregătesc de guvernare! – Delegaţii la Congresul PSD au votat pentru schimbare

428

Picture 022O delegaţie formată din 140 de membri ai PSD Gorj a ajuns sâmbătă dimineaţa la Bucureşti pentru a participa la Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat.

O parte dintre primarii PSD din judeţul nostru erau deja la Bucureşti de vineri, deoarece au participat la Liga Aleşilor Locali dar şi la Comitetul Executiv organizat seara de preşedintele partidului, Victor Ponta. Sâmbătă dimineaţa, în frunte cu liderii filialei, au votat pentru un nou program politic de guvernare, pentru moţiunea de cenzură ce va fi depusă în Parlament, modificările la Statut şi au blamat alături de colegii lor actualul Guvern.

Delegaţii prezenţi sâmbătă la Congresul Extraordinar al PSD au adoptat, cu unanimitate de voturi, modificările aduse Statutului partidului şi a validat proiectul de program de guvernare, intitulat ,,România corectă, România socială – 100 de carciumarusoluţii de guvernare”.

Între principalele modificări aduse Statutului partidului se regăseşte cea care vizează alegerea şi revocarea preşedintelui PSD prin votul tuturor membrilor, majorarea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18, eliminarea funcţiei de preşedinte executiv de la toate nivelurile şi posibilitatea alegerii unui prim-vicepreşedinte, la propunerea preşedintelui, de către Conferinţa municipală, judeţeană, de sector sau a Municipiului Bucureşti.

Modificări au fost aduse şi forurilor de conducere ale partidului, dar vizează şi simplificarea dobândirii calităţii de membru al PSD, odată cu depunerea adeziunii. În ceea ce priveşte proiectul de program de guvernare, acesta cuprinde măsurile pe care social-democraţii le vor aplica în prima zi de guvernare, în prima lună, în primul calinoiuan şi în primul mandat în fruntea ţării.

Primarii PSD din Gorj, sătui de actualul Guvern

În delegaţia pesedistă de la Gorj s-au aflat şi numeroşi primari care au declarat că s-au săturat până peste cap de măsurile aberante ale actualului Guvern Boc şi că îşi pun serioase întrebări în legătură cu soarta proiectelor pe care le au în derulare. ,,Sper, ca după Congres, după ce se va depune moţiunea de cenzură, iar perioada următoare să şi treacă acesta, să putem să ducem la bun sfârşit, vorbesc în calitatea mea de primar, proiectele depuse, deoarece toate sunt în stand-by. Simţim că nu se mai poate deoarece am ajuns la disperare iar cu acest guvern chiar nu se mai poate. Am încercat toate variantele dar suntem blocaţi din toate punctele de vedere. Noi sperăm, toţi cei prezenţi aici, să schimbăm acest calinoiu in grupGuvern care ne macină pe zi ce trece”, a declarat Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti.

Vicepreşedintele Râbu: ,,Vrem să dăm actuala guvernare jos”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj a fost şi el alături de liderii organizaţiei la Congresul PSD şi s-a aflat şi el de vineri în Capitală. ,,Dimineaţa (n.r sâmbătă) am avut Consiliul Naţional, ieri (n.r. vineri) am avut Liga Aleşilor Locali iar acum ne aflăm la Congresul PSD pentru a aproba moţiunea de cenzură ce va fi depusă luni. Vrem să dăm actuala guvernare jos, vrem să preluăm puterea pentru ca viaţa oamenilor din România să fie mai bună. Nu suntem ca actualii guvernanţi. Aţi văzut şi dumneavoastră că le-au promis oamenilor de la Finanţe că le aprobă stimulente iar acum ministrul, din câte am văzut la televizor, nu mai vrea să le dea aceste stimulente. Vorbim de o conducere care promite mult, dar nu face delegatia Gorjnimic pentru poporul nostru”, a declarat vicele Vasile Râbu. Acesta a spus şi câte ceva despre deleagaţia numeroasă de la Gorj. ,,Noi de la Gorj suntem 140 de oameni. Cârciumaru şi Călinoiu fac parte din prezidiu, în delegaţia noastră sunt primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri judeţeni. Suntem o delegaţie destul de numeroasă. Preşedintele partidului fiind din Gorj şi delegaţia de la Gorj se află pe primele rânduri în Sala Palatului”, a completat Râbu.

Cârciumaru, încrezător în noul program de guvernare

Pe scena din Sala Palatului s-au aflat alături de preşedintele PSD Victor Ponta încă doi gorjeni, Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu, membri în organismul de conducere. ,,Avem o delegaţie numeroasă de la Gorj dar să nu uităm însă că preşedintele la nivel naţional face parte din organizaţia noastră. Participăm practic la toate delegatie gorj4evenimentele politice organizate de PSD, de ieri (n.r. de vineri) suntem aici. Am participat la Liga Aleşilor Locali, aseară (n.r. vineri) la Comitetul Executiv, acum de dimineaţă (n.r. sâmbătă dimineaţă) la Consiliul Naţional iar acum la lucrările Congresului. Sperăm ca după aceste evenimente PSD-ul să îşi găsească liniştea necesară pentru că avem în faţă foarte multe lucruri de rezolvat. Lucruri pe care le aşteaptă românii. Astăzi (n.r. sâmbătă) vom aproba în Congresul PSD un viitor program de guvernare deoarece aşa cum ştim cu toţii ţara este în impas şi foarte mulţi cetăţeni din România aşteaptă de la PSD, un program de guvernare care să scoată ţara din criză, să scoată poporul român din impas”, a declarat Cârciumaru.

În pauzele din Congres Cârciumaru a stat îndelung de vorbă cu colegii săi din PSD, parlamentari, şefi de organizaţii, preşedinţi de Consilii Judeţene.

Călinoiu: ,,Actuala guvernare nu are intenţii bune”

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, aflat şi el în prezidiul Congresului a făcut câteva declaraţii legate de situaţia în care se află ţara, despre situaţia economică şi socială a acesteia dar şi despre răul provocat de actualii guvernanţi. ,,Fiecare participant la Congres are o poziţie destul de importantă deoarece, întrunit într-o sesiune extraordinară, Congresul PSD are o importanţă deosebită. Cu toţii trebuie să participăm la realizarea acestor obiective cu care, în mod evident, programul adoptat astăzi să rezolve problema destul de grea în care se găseşte România, mă refer la situaţia economică, la programele sociale, la ce au făcut până astăzi puterea actuală, de a duce ţara într-un dezastru nemaiîntâlnit. De aceia noi toţii, indiferent că avem o funcţie politică, că suntem aleşi locali, că reprezentăm mediului de afaceri, suntem, membrii ai Congresului şi reprezentăm resursa umană din PSD. Noi toţi putem face o cotitură importantă privind revigorarea economiei naţionale. (..) Ce se întâmplă acum cu proiecţia bugetului pe 2011, care ne arată că veniturile or să scadă cu peste 40%, ne aşteptăm la un an de groază. Susţin că alături de PSD, de alianţa de opoziţie cu liberalii, la care i se adaugă şi alte partide politice dar şi sindicatele să se arate că actuala guvernare nu are nici un fel de intenţii bune”, a declarat Ion Călinoiu.

Ponta, dur cu Băsescu

Liderul social-democraţilor Victor Ponta a lansat sâmbătă, la congresul extraordinar al PSD, un atac dur la adresa preşedintelui Traian Băsescu, afirmând că începe să creadă că acesta ,,este mult mai rău decât Ceauşescu”. ,,Nu am prins foarte mult, eram foarte tânăr, epoca lui Ceauşescu. (…) Şi totuşi încep să cred că Băsescu este mult mai rău decât Ceauşescu. De ce? Pentru că îşi urăşte ţara, pentru că îşi urăşte poporul, nu doar pentru că e nebun. Ci pentru că îşi urăşte şi vrea să se răzbune pe poporul care nu-l mai vrea. Dar, în acelaşi timp, vreau să adresez şi să fiţi de acord să duceţi acest mesaj mai departe în teritoriu – nu că Ceauşescu trebuie să plătească pentru ce s-a întâmplat şi nu doar Traian Băsescu să plătească. (…) Vă rog să fiţi de acord să ne batem ca în România să se reinstaureze legea, justiţia care să-i pedepsească pe Boc, Udrea, Videanu, Blaga, Falcă, Oprea, pe Flutur şi pe toţi ceilalţi hoţi. Ei trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut”, a spus Ponta. El a adăugat că românii trebuie să vadă că, oricât de puternici sunt cei de la PD-L, aceştia trebuie să răspundă la un moment dat în faţa cetăţenilor. ,,Să le spunem românilor, capul plecat va fi tăiat de sabia PD-L-istă. Să le spunem un proverb românesc – nu mor caii româneşti când vor câinii pd-l-işti. (…) Astăzi, cei care au demnitate şi pot vor să plece de lângă Traian Băsescu. Au rămas doar slugile şi hoţii şi aceştia trebuie să plătească atunci când Zeus al lor va cădea de pe soclu. (…) Avem datoria să venim în faţa românilor cu soluţii politice, economice şi de guvernare pentru că românilor le-a ajuns cuţitul la os, le-a trecut dincolo de os”, a menţionat liderul PSD.

Potrivit acestuia, România se află ,,sub ocupaţia unei armate de jefuitori” şi a avertizat că hoţia, minciuna şi tupeul nu ţin de naţia noastră. ,,Noi trebuie să reclădim încrederea pentru viitorul ţării. În nicio ţară afectată, cei care o conduc nu dau vina pe oameni, oamenii nu sunt insultaţi şi admonestaţi pentru ceea ce se întâmplă. Nicăieri nu li se spune tinerilor să plece din ţară şi nu li se spune celor bătrâni că sunt prea mulţi. În nicio ţară europeană oamenii nu s-au întors în timp la un nivel de viaţă de dinainte de 1989”, a afirmat preşedintele PSD.

Ponta a susţinut că totul în România se ,,ia cu forţa şi se distribuie politic”, adâugând că are curajul să vorbească despre singura temă care l-a adus pe Traian Băsescu şi pe ai lui la victoria din 2004 – ,,tema anticorupţie”.

,,Traian Băsescu îi trăgea pe corupţi în ţeapă. Noi am guvernat bine, dar trebuia să plecăm. (…) Vreau să arătăm oamenilor că Traian Băsescu a folosit o singură ţeapă – una în care ne-a tras pe noi toţi, ca popor, în 2004. (…) Ei au impresia că hoţul prins poate fi preşedinte de Camera Deputaţilor liniştit. Ei au impresia că pot să iubească trădarea şi să-i urască pe UNPR-işi. Ei au impresia ca hoţia este brăţară de aur şi, mai ales, s-au ghidat după un proverb milenar – după ei potopul. (…) Trebuie să oprim potopul care va veni după ei şi să reconstruim ţara distrusă”, a apreciat Ponta.

El le-a transmis social-democraţilor că nu le va fi uşor când vor veni la guvernare, pentru că trebuie ,,să refacă o ţară pustiită, cu o populaţie dezamăgită, umilită”.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here