Pesediştii cer îndepărtarea afişelor lui Băsescu

758

banerPesediştii gorjeni s-au arătat împotriva prezenţei afişelor pro-referendum pe spaţiile de afişaj electoral deţinute de PD-L în judeţul Gorj.

Directorul de campanie al PSD Gorj, Gheorghe Milosteanu, dar şi adjunctul său, Vasile Antonie, au fost primii care au sesizat această neregulă care încalcă legea. Pesediştii au stabilit ieri că vor depune miercuri o sesizare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Gorj ca aceste afişe să fie îndepărtate de pe spaţiile de afişaj electoral.

Şefii de campanie ai PSD Gorj pentru alegerile prezidenţiale au făcut public ieri că sunt nemulţumiţi că pe panourile de afişaj electoral repartizate PD-L-ului, în tot judeţul, au fost postate afişe care promovează iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de a reduce, prin referendum, numărul parlamentarilor români. Adjunctul de campanie al PSD Gorj, Vasile Antonie, a menţionat astfel că în judeţul nostru se încalcă Legea nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României şi prevederile Codului de bune practici privind referendumul, adoptat de Comisia de la Veneţia în perioada 2005-2007. Legea nr. 370 prevede că locurile speciale de afişaj sunt destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, iar pe aceste panouri nu pot fi amplasate materiale de altă natură, precum cele destinate campaniei pentru referendum. Pe de altă parte, Codul de bune practici adoptat la Veneţia prevede că autorităţile administraţiei publice trebuie să-şi respecte obligaţia de neutralitate şi nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală. „Nu vrem să se creadă că ne sperie mesajul lui Băsescu de pe aceste afişe dar nu este corect ce se întâmplă”, a declarat Antonie, adjunctul de campanie al PSD Gorj.
Sesizarea stabilită în şedinţă
Gheorghe Milosteanu, directorul de campanie al PSD Gorj a fost şi mai vehement anunţând, în cursul zilei de marţi, că va stabili în cadrul unei şedinţe dacă pesediştii vor solicita BEJ Gorj, îndepărtarea afişelor legate de referendum. În cadrul şedinţei s-a stabilit însă ca astăzi să se facă o sesizare în acest sens la Biroul Electoral Judeţean. „Vom sesiza la BEJ Gorj, mâine (n.r. astăzi) acest lucru, adică prezenţa afişelor cu referendumul pe spaţiile de campanie ale PD-L şi vom aştepta să vedem ce se va decide”, a declarat Vasile Antonie, la finalul şedinţei de la sediul PSD Gorj.
Antonie s-a arătat supărat şi de refuzul pedeliştilor de a da jos de pe clădirea SNLO, bannerul portocaliu, pro-referendum, pus acolo de reprezentanţii PD-L Gorj.
Liberalii vor să se dea jos şi cu afişele şi cu bannerele
Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj a anunţat că o sesizare similară vor repune şi reprezentanţii organizaţiei judeţene liberale la BEJ Gorj, tot în cursul acestei zile. ,,Noi cerem: jos cu afişele, jos cu bannerele cu referendumul lui Băsescu”, a declarat ferm Morega. Aflat la Parlament, Morega a declarat că îi va însărcina pe cei din echipa de campanie a PNL Gorj să se ocupe de întocmirea sesizării.
La Iaşi, liberalii au făcut o astfel de sesizare la BEJ, în acest judeţ, iar reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Iaşi le-au dat câştig de cauză şi au cerut luni îndepărtarea afişelor care îl înfăţişează pe candidatul susţinut de PD-L la prezidenţiale, Traian Băsescu îndemnând electoratul să meargă la referendum. Până ieri, BEJ Gorj au a primit nicio contestaţie şi nicio sesizare venită de la partidele politice din judeţ.
Pedeliştii, în silenţio stampa
La sediul PD-L Gorj, în plină campanie electorală niciunul din cei care fac parte din staff-ul de campanie al candidatului Traian Băsescu nu au fost de găsit ieri după anunţul făcut de pesedişti şi de liberali. Reprezentanţii PD-L Gorj au anunţat că se abţin să comenteze despre intenţia contracandidaţilor politici până când la Biroul Electoral Judeţean Gorj nu vor exista aceste sesizări. Pedeliştii gorjeni au suferit o primă înfrângere chiar la începutul campaniei electorale când au fost obligaţi să mute un banner electoral, pro-referendum de pe faţada Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here