Pescari de ocazie pe Jiu

308

Bucurie nespusă pentru mai mulți gorjeni care, vinerea trecută, au profitat la maxim de faptul că Hidroelectrica a decis să golească barajul din zona Pieței Centrale din Târgu-Jiu. Odată cu retragerea apelor au rămas pe uscat, mai bine spus în nămol, sute de kilograme de pește, pe care l-au adus la mal cei mai îndrăzneți dintre trecători. Unii dintre aceștia și-au suflecat nu doar mânecile, ci și pantalonii pentru că au trebuit să intre în nămol până peste genunchi, câțiva dintre ei făcând eforturi mari pentru a nu rămâne împotmoliți acolo.
Dintre toți, cel mai norocos s-a declarat a fi un localnic din Fărcășești, care, deși putea să ia acasă cât pește dorea și-a ales doar o plasă mai mare, el spunând că a dorit să lase și altora din peștii care oricum mureau în orele următoare. “Treceam pe aici și ce mi-au văzut ochii a fost incredibil. Trebuia doar să te duci să iei peștii, nimic altceva. E drept că e nămol, dar, după cum vedeți, m-am riscat un pic. Acum mă duc să mă spăl că mi-am umplut plasa și mai mult nu îmi trebuie. O să mănânc cu toată familia, poate și un prieten doi acolo”, a explicat bărbatul, în timp ce își măsura din priviri “prada” cu a altor bărbați care au venit să prindă pește.
Unii gorjeni s-au dus acasă cu saci de pește, spre supărarea pescarilor, care sunt convinși că vreo câțiva ani de acum încolo vor veni și vor sta degeaba cu bățul în baltă. Printre cei care au scos pește cu sacul din baraj au fost însă și pescari cu acte în regulă, care au recunoscut că nu au prins niciodată atât de mult pește cât au luat acum în nici două ore. “Aici e greu că trebuie să intri în nămol, dar în rest e pește cât vrei. Eu sunt pescar și am vrut ieri (n.r. – joi) să pescuiesc, dar au venit unii și mi-au spus că nu ne mai lasă pentru că vor goli barajul și să nu fie probleme. Am luat undița și am plecat acasă, dar acum, uite, am luat cât nu am prins cred toată viața. Cel mai mare pe care îl voi duce acasă cred că are 10 kg”, a povestit un alt bărbat.
Barajul de pe Jiu a fost golit pentru a fi prevenită o viitură în amonte, meteorologii anunțând la sfârșitul săptămânii ploi abundente și posibile inundații, prognoza adeverindu-se doar parțial. Reprezentanții Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj au anunțat că, la primăvară, agenția va repopula lacul, aducând aici peste o tonă de puiet de pește din diferite specii. Acțiuni de acest gen au avut loc în fiecare primăvară, ceea ce și explică faptul că unii dintre peștii capturați acum au și 10 kilograme greutate, ei nemușcând în tot acest timp momeala pescarilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here