Personalul disponibilizat, indecis în privinţa revenirii la Spitalul Sadu

126

sadu1Cei 21 de şomeri rezultaţi în urma închiderii Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, în aprilie 2011, nu ştiu dacă vor reveni la vechiul loc de muncă în cazul redeschiderii unităţii. Unii dintre aceştia şi-au găsit locuri de muncă şi câştigă chiar mai bine decât atunci când lucrau la Spitalul Sadu. De asemenea, cei care aveau procese pe rol împotriva unităţii şi a autorităţilor locale vor trebui să renunţe la acţiuni dacă doresc să revină la fostul loc de muncă.

După ce a fost închis la 1 aprilie 2011, Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu a fost acţionat în instanţă de cei 21 de disponibilizaţi. Sindicatul „Sănătatea” Gorj a introdus, la sfârşitul lunii mai 2011, la Tribunalul Gorj, acţiunea pentru recuperarea drepturilor celor 21 de salariaţi ai Spitalului Sadu, care au intrat în şomaj odată cu închiderea unităţii spitaliceşti. Sindicaliştii au de recuperat aproximativ 8 miliarde de lei vechi, reprezentând diferenţa de bani corespunzătoare sumelor compensatorii ce le reveneau angajaţilor după încetarea activităţii spitalului. Între timp, unele procese au fost câştigate, altele sunt încă în curs de judecare. O parte dintre cei 21 de şomeri şi-au găsit un alt loc de muncă. Tocmai de aceea, vestea redeschiderii spitalului nu a fost primită cu bucurie de toată lumea.

Foştii angajaţi ar reveni la Sadu dacă ar fi plătiţi bine

La ora actuală, tot mai mulţi dintre cei care au lucrat la Spitalul Bumbeşti-Jiu sunt indecişi în privinţa revenirii la vechil loc de muncă. Totuşi, redeschiderea unităţii ar fi o oportunitate pentru cei care au fost disponibilizaţi, în special cei care nu şi-au găsit un alt loc de muncă. „Şomerii ar putea fi reactivaţi acum, după redeschiderea spitalului. Unii şi-au găsit de lucru şi poate că sunt chiar mai bine plătiţi”, a menţionat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj. Pe de altă parte, foştii angajaţi susţin că încă nu au fost contactaţi în vederea revenirii la spital. „Pe mine nu m-a întrebat nimeni de o eventuală revenire; poate i-o fi contactat pe ceilalţi, dar pe mine nu! Nu ştiu ce aş răspunde dacă mi s-ar propune revenirea; sunt multe chestiuni de care trebuie să ţinem cont. Dacă ni s-ar propune să ne întoarcem acolo şi am avea aceleaşi salarii, cu siguranţă ne-am întoarce, în mod special cei care nu şi-au găsit un alt loc de muncă, între timp”, a explicat Elena Duliga, preşedinte Sindicat „Sănătatea” Bumbeşti-Jiu. Potrivit edilului Constantin Bobaru, Spitalul orăşenesc Bumbeşti-Jiu se redeschide cu 112 paturi şi aceleaşi specialităţi pe care le avea înainte de a fi închis; de asemenea, va fi un spital de categoria IV.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here