Persoanele fizice nu mai pot angaja zilieri

852

De la mijlocul acestei luni, persoanele fizice sunt excluse din categoria celor care pot angaja zilieri. Noul act normativ aduce schimbări importante în ceea ce priveşte munca necalificată desfăşurată cu caracter ocazional.

Gorjenii, persoane fizice, nu mai pot angaja zilieri. Aceştia pot fi angajaţi doar de o persoană juridică, o persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială. În cazul instituţiilor publice, acestea nu pot angaja zilieri cu “excepţia serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaţii verzi şi grădini zoologice”.
Potrivit noii legi a zilierilor, oricine vrea să îşi construiască o casă fără să apeleze la o firmă de construcţii sau să recolteze culturile cu ajutorul zilierilor va risca amenzi usturătoare.
Cele mai multe modificări sunt la obligaţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, beneficiarii trebuie să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor, să îi instruiască înainte de începerea activităţii şi/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus şi la măsurile de prevenire şi protecţie pe care trebuie să le respecte. La începutul activităţii, zilierii trebuie să îşi asume prin declaraţie pe proprie răspundere “că starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţilor repartizate de beneficiar”.
Alte obligaţii pentru beneficiari vizează oferirea de echipamente de muncă adecvate şi “să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate de zilieri”. În cazul unui accident trebuie anunţat de urgenţă Inspectoratul Teritorial de Muncă. “În situaţia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea /decesul zilierului, beneficiarul este obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale/înmormântării din fonduri proprii, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului”.

Remuneraţia zilierilor
În ceea ce priveşte banii, salariul unui zilier nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Zilierul este plătit la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru. Pentru acest an, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here