Persoanele cu handicap din Târgu-Jiu, consiliate la Centrul Christian

182

centrul christian.Primăria municipiului Târgu-Jiu a demarat lucrările de construcţie a investiţiei Centrul de zi Christian – Asistenţă pentru persoanele tinere şi adulte cu handicap, care va veni în sprijinul persoanelor cu diverse tipuri de handicap.

Directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, spune că aceasta este doar una dintre marile investiţii făcute în municipiu cu ajutorul fondurilor europene: “Prin Programul Operaţional Regional am reuşit să facem investiţiile din ultima vreme din municipiul Târgu-Jiu. Dacă în urmă cu câţiva ani de zile discutam doar de câteva milioane de euro atrase în municipiul Târgu-Jiu, iată că acum putem discuta peste 3.500 de miliarde de lei noi pentru a rezolva o serie de probleme de infrastructură, canalizări, alimentări cu apă. Şi acest proiect se încadrează pe POR, Axa 3, program ce l-am accesat în totalitate din punct de vedere al proiectelor pe care Primăria Târgu-Jiu le-a depus spre finanţare”.

Valoare de 3,4 milioane lei

Potrivit reprezentanţilor autorităţii municipale târgujiene, Centrul de zi Christian – Asistenţă pentru persoanele tinere şi adulte cu handicap are o valoare totală de aproape 3,4 milioane lei. emil romanAcesta va fi construit pentru cetăţenii Târgu-Jiului care au nevoie de consiliere. „Se asigură crearea infrastructurii necesare unor posibilităţi de informare, consiliere psihologică, juridică pentru persoanele cu handicap fizic, locomotor, neuro-motor, vizual. În cadrul acestuia vor exista activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, activităţi socio-culturale şi ocupaţionale”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.

Pe locaţia unei foste centrale

Centrul de zi Christian urmează să se construiască pe locaţia unei foste centrale termice, în zona Mioriţei, la ieşirea în Bulevardul Nicolae Titulescu. „În municipiul Târgu-Jiu, sistemul de încălzire centralizat care a funcţionat până acum câţiva ani de zile a fost desfiinţat pentru că populaţia are marius ionescusurse proprii de încălzire. Astfel au rămas o serie de centrale termice de cartier, care au fost puse ca şi parte de contribuţie în aceste proiecte pentru a obţine finanţările. Centrul Christian se va construi pe clădirea existentă a unei centrale vechi în cartierul Mioriţei. În asemenea centrale termice s-au construit grădiniţe, Centrul pentru bătrâni din zona Olteţului, şi alte centre pentru vârsta a III-a, iar până la finele anului viitor vrem ca toate aceste centrale să aibă o utilitate”, a precizat Marius Ionescu.

Finalizată peste 11 luni

Emil Roman, reprezentantul firmei constructoare care a câştigat licitaţia pentru ridicarea Centrului de zi Christian, spune că la ora actuală se face organizarea de şantier. Durata lucrărilor este de până la 11 luni, iar acestea vor fi definitivate în luna iunie sau iulie ale anului viitor. „S-a făcut împrejmuirea la perimetrul total al lucrării, ne ocupăm de branşarea la reţeaua electrică pentru electricitate, precum şi la reţeaua de alimentare cu apă pentru buna desfăşurare a activităţilor. Societatea noastră va demara lucrările începând cu sfârşitul acestei luni. Se vor face lucrări de terasamente, demolări interioare şi izolaţii ale fundaţiilor, iar în septembrie se vor demara lucrările la structura de rezistenţă a clădirii. Totul se va face în etape, urmând ca lucrările să înceapă până în luna octombrie. Vor fi cuprinse compartimentări interioare, iar deasupra construcţiei va fi un acoperiş cu învelitoare de tablă. Centrul va avea un sistem de încălzire cu centrală termică, iar de lucrările de construcţie se vor ocupa 15-18 angajaţi, împreună cu şeful de şantier Valentin Luca şi responsabilul de execuţie în persoana lui Dumitru Drăguţ”, a declarat Emil Roman.

Capacitate maximă, 40 de persoane

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu spune că Centrul de zi Christian nu va oferi găzduire precum Casa Iris, ci doar activităţi de consiliere, informare, educare, recreere. Directorul tehnic al autorităţii locale spune că vor exista 3 – 4 angajaţi care se vor ocupa de persoanele tinere şi adulte cu handicap, asta după ce se va asigura un grafic privind acordarea tuturor facilităţilor. „Capacitatea maximă a centrului este de până la 40 de persoane. Putem acoperi toate persoanele printr-o anumită planificare în funcţie de problemele pe care le ridică fiecare şi de timpul necesar pe care trebuie să îl pui la dispoziţie prin personalul angajat. Vom avea servicii inclusiv pentru nevăzători, iar pentru aceştia vor fi achiziţionate calculatoare cu sisteme Braille, cu sintetizatoare de voce, urmând să se organizeze o licitaţie pentru aceste dotări”, a adăugat Marius Ionescu. Centrul de zi Christian va cuprinde: o sală de aşteptare, un birou personal, un birou coordonator centru, birou consiliere individuală, sală activităţi socio-culturale, sală tenis de masă, sală terapie ocupaţională, sală activităţi de grup, sală exerciţii fizice, oficiu curăţenie, grupuri sanitare, oficiu şi centrală termică.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here