Persoanele care au nevoie de ajutor pe munte vor beneficia de sprijinul salvamontiştilor

287

Recent a fost elaborată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobată de către Ministerul de Interne ediţia a II a Procedurii pentru managementul Informaţiilor în cursul misiunilor de salvare montană, document elaborat în baza legislaţiei în vigoare şi care delimitează clar responsabilităţile şi atribuţiile structurilor, ce îşi desfăşoară activitatea în zona montană.

Conform procedurii, în toate situaţiile în care sunt implicate persoane care prezintă afecţiuni medicale, sau sunt în pericol iminent de accidentare, precum şi cele cu persoane dispărute, despre care nu sunt informaţii certe privind starea sănătăţii, responsabilitatea pentru intervenţie şi soluţionare este a structurilor salvamont. În funcţie de situaţie, salvamontiştii vor solicita sprijin pentru preluarea accidentatului de către serviciile SMURD, Ambulanţă, elicoptere SMURD/IGAV, sau pot solicita resurse de sprijin din partea Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ori a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazurile în care sunt implicate persoane rătăcite şi fără afecţiuni medicale, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în funcţie de elementele evenimentului, vor decide modul în care acesta va fi soluţionat. În alte situaţii, în care sunt implicate persoane care nu prezintă afecţiuni medicale, sau pericol iminent de accidentare, şi care nu se încadrează în niciuna din situaţiile de mai sus, cazurile vor fi soluţionate de jandarmeria montană. „Există acum certitudinea ca persoanele care au nevoie de ajutor pe munte vor beneficia de cele mai bune servicii, asigurate de structuri bine pregătite, dotate, pe nivele de competenţă şi în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Salvamontiştii sunt pregătiţi, din toate punctele de vedere, să intervină la solicitările venite din partea pasionaţilor de drumeţii în zona montană, dar nu numai.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here