Persoanele aflate sub control judiciar vor purta brățări electronice

731

S-a aprobat extinderea utilizării brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților care încearcă să evite răspunderea penală.
„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi (n.red. joi), în ședința de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Astfel, de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune.
Aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu.
„Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, «bijuterii judiciare» cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, a mai susținut Alina Gorghiu.
De la începutul acestui an au fost montate 472 de brăţări electronice de supraveghere, în prezent fiind active 208. De asemenea, 25 de persoane şi-au îndepărtat brăţara, iar 24 de persoane au fost reţinute.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here