Persoane “la negru”, în Rânca, Târgu-Jiu şi Dragoteşti

137

La Rânca, Târgu-Jiu şi Dragoteşti inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, au depistat în săptămâna 22 – 26 octombrie, ca urmare a controalelor efectuate, mai mulţi angajatori care utilizau “munca la negru”. De asemenea inspectorii ITM Gorj au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale.

Au fost depistaţi 3 angajatori care utilizau munca «la negru» având şase persoane fără forme legale de angajare. Prin urmare au fost aplicate 2 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. Din verificările efectuate de către inspectori, s-a constatat că unul dintre angajatorii controlaţi desfăşura activitate fiind în faliment, fişele de identificare completate fiind transmise spre cercetare penală Parchetului. “Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane «la negru» desfăşurau activitate în următoarele domenii: construcţii la Rânca şi Târgu-Jiu iar în domeniul comerţ la Dragoteşti”, a precizat, Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj. Au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale la 11 angajatori, din care 7 sunt amenzi, în valoare de 37.500 lei.

Neconformităţi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Reprezentanţii Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj au desfăşurat 24 controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în care au fost depistate 29 de neconformităţi şi au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, nesemnalizarea riscurilor, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here