Persoane “la negru”, în Rânca şi Motru

143

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au realizat mai multe controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Inspectorii au depistat în staţiunea montană Rânca dar şi la Motru mai mulţi angajatori care utilizau munca „la negru”, cu 4 persoane. În urma acestor evenimente au fost aplicate sancţiuni angajatorilor care nu respectau legislaţia în domeniul muncii în cuantum de 40.000 lei.

În perioada 8 -12 octombrie inspectorii ITM Gorj au efectuat 28 de controale, dintre care 27 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Ca urmare a controalelor au fost depistaţi 3 angajatori care utilizau munca la negru având 4 persoane fără forme legale de angajare, dintre care o persoană de sex feminin. Inspectorii au aplicat trei sancţiuni pentru neregulile găsite în cuantum de 40.000 lei. Domeniile cu probleme sunt construcţii şi comerţ, respectiv la Rânca şi Motru.

Neconformităţi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
“S-au realizat 23 de controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost aplicate 38 sancţiuni în valoare de 17.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, nesemnalizarea riscurilor, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt de la ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here