În perioada 12-17 ianuarie 2014, Colegiul Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu a participat la a cincea mobilitate din calendarul proiectului multilateral Comenius „The European teenagers between culinary tradition and fast food”. Acest proiect se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, Programul Sectorial Comenius. Colegiul Tehnic Nr. 2 este beneficiarul şi coordonatorul acestui proiect multilateral aflat deja în cel de-al doilea an de implementare.
De aceasta dată, delegaţiile partenere din cele şase ţări europene (România, Turcia, Portugalia, Spania, Italia, Polonia) s-au întâlnit în Torres Novas, oraş situat în centrul Portugaliei, în districtul Santarém. Instituţia de învăţământ gazdă a fost reprezentată de Escola Básica dos 20 e 30 Ciclos Manuel de Figueiredo din Torres Novas. Elevii din instituţiile partenere, îndrumaţi de profesorii coordonatori au participat la diverse activităţi atât în incinta şcolii, cât şi în afara ei. Atelierele de creaţie, activităţile legate de un stil de viaţă sănătos sau de proiectul GO, prezentările reţetelor tradiţionale specifice fiecărei ţări, analiza rezultatelor şi concluziilor chestionarelor aplicate elevilor din grupul ţintă al fiecărei instituţii partenere au alcătuit un program complex în care elevii participanţi au fost antrenaţi pe tot parcursul acestei săptămâni. Este important de menţionat faptul că atât elevii cât şi profesorii au fost invitaţi să viziteze alte două instituţii de învăţământ, respectiv Escola Secundária de Maria Lamas şi Centro Escolar da Serra de Aire, vizite care au produs o impresie plăcută legată de felul în care decurg activităţile educative dar şi de baza materială disponibilă. Programul mobilităţii a mai cuprins o şedinţă de lucru pe tematica proiectului, vizitarea unei fabrici de panificaţie, produse de patiserie şi cofetărie (Carla Aguiar Unipessoal), degustări de produse tradiţionale, vizitarea bibliotecii municipale Maria Lamas şi excursii culturale în Fátima, Nazaré, Mira de Aire, Serra de Aire şi Golegã. Printre obiectivele turistice vizitate se numără Catedrala Fátima, Mănăstirea Alcobaça, Sítio, o aşezare înaltă în Nazaré ce oferă posibilitatea de a vedea Oceanul Atlantic într-o panoramă impresionantă, grotele Mira de Aire, cele mai mari şi mai spectaculoase din Portugalia, urmele dinozaurilor în Parcul Natural Serras de Aire datând tocmai de la mijlocul perioadei jurasice, aproximativ 175 de milioane de ani în urmă, Muzeul de fotografie Carlos Relvas şi Centrul ecvestru din Golegã unde elevii şi profesorii au putut călări. Un alt moment deosebit în programul acestei vizite l-a constituit seara culturală găzduită de Muzeul Municipal Carlos Reis din Torres Novas. Acest periplu cultural-educativ a fost dublat, evident, de unul culinar, cu toţii încercând să descoperim tradiţiile gastronomice lusitane, renumite pentru influenţele mediteraneene, europene şi arabe care au creat în Portugalia o bucătărie bogată şi variată, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper roşu, ghimbir, coriandru, şofran, nucşoară, vin de Porto şi Madeira. Ingredientele de bază ale bucătăriei portugheze sunt peştele, fructele de mare, carnea de porc, ouăle, supele şi prăjiturile gătite după reţete europene, dar condimentate în stil arab. Bacalhau, specialitatea naţională a portughezilor, gătită într-o varietate mare de reţete are la bază codul. Există convingerea că portughezii dispun de atâtea posibilităţi de pregătire a bacalhau câte zile are anul, adică 365. Tot din punct de vedere culinar, este interesant de amintit faptul că unul dintre cele mai cunoscute, misterioase ş legendare dulciuri din întreaga lume se numeşte pastel de nata şi este un desert portughez al cărui nume originar este pastel de Belém, clasat de publicaţia britanică The Guardian pe locul 15 în topul extrem de select al celor mai delicioase preparate din întreaga lume. La a cincea întâlnire a partenerilor implicaţi în proiectul multilateral Comenius „The European teenagers between culinary tradition and fast food”, echipa Colegiului Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu a fost alcătuită din trei profesori şi doi elevi care au beneficiat de o experienţă multiculturală deosebită.
Prof. Contraş Elena-Marinela Colegiul Tehnic Nr. 2, Târgu-Jiu