Periculoasa ambiguitate prezidenţială!

230

foto predo 2Nu cred că problema europarlamentarului român Laszlo Tokes, devenit vicepreşedinte al PE şi cu ajutorul popularilor din PDL şi UDMR, trebuie tratată lejer.

Profitând de o decizie bizară a Curţii de la Haga, în ceea ce priveşte independenţa provinciei Kosovo, Laszlo Tokes îndeamnă secuimea la proteste de stradă pentru obţinerea autonomiei. Până aici nu-i nimic nou sub soare.

Grav este doar contextul intern şi extern al statului numit România, din ce în ce mai slăbit şi neluat în seamă de marile puteri occidentale, care ne poate pune în faţa faptului împlinit. Din pricina, în primul rând, slăbiciunilor politicienilor de la putere. A neputinţei guvernării Băsescu-Boc, incapabilă să scoată ţara din recesiune şi nici să fie credibilă în domeniul diplomaţiei. Uniunea Europeană nu ne scapă de monitorizare, Raportul pe Justiţie al CE ne pune la zid în continuare, iar ţările membre ale Uniunii Europene s-ar putea sătura să ne tot înţeleagă.

Faptul că, în anul 2010, se desfăşoară a XXI-a ediţie a Universităţii de vară a Taberei Studenţeşti “Tusvanyos” – Băile Tuşnad, în judeţul Harghita, organizată de Fundaţia “Pro Minoritate” din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, monitorizată de un oficial din Ungaria nu-i în măsură să ne liniştească. În fond, premierul Ungariei, Viktor Orban, se plimbă prin ţara noastră ca la el acasă şi-l invită pe încă preşedintele Traian Băsescu la o întâlnire de câte ori doreşte. Şi nu ne referim aici la posibilitatea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, imposibilă şi datorită susţinerii sale de către UDMR, dar şi neînţelegerilor dintre cei doi poli ai Opoziţiei: PSD şi PNL. În plus, preşedintele Traian Băsescu mimează calmarea europarlamentarului Laszlo Tokes, pe care el însuşi l-a primit la Cotroceni în campania electorală din 2009, pentru susţinerea acestuia la PE. Ca acum, acelaşi tupeist Laszlo Tokes să-i ceară autonomia ţinutului secuiesc pe motiv că maghiarii l-au votat pe Traian Băsescu!

Neliniştesc prezenţa preşedintelui Băsescu la Tabăra de vară, dar mai ales poziţia sa şi declaraţiile pe care acesta le face. Se laudă că-şi duce crucea şi ia măsuri nepopulare, fiind în ultimul mandat. Într-o abureală adresată pensionarilor, preşedintele Traian Băsescu se laudă că: “Puţini oameni politici îşi asumă să fie cinstiţi pe astfel de subiecte, eu mi l-am asumat, să-mi duc crucea, pentru că mi-am asumat acest lucru”.

La sosirea preşedintelui Traian Băsescu în judeţul Harghita, SPP-iştii au avut grijă să nu vadă o lozincă pe care scria: “Domnule Băsescu, paşaportul!” Pancarta era purtată ostentativ şi cu ea se încerca să i se bareze calea de către un tânăr în tricou alb pe care era imprimată harta României fără Transilvania şi Banat. Colegii de la cotidianul “Gândul” afirmau că “faimosul” extremist purtător de pancartă este nimeni altul decât Barna Csibi, funcţionar al Direcţiei Finanţelor Publice Harghita, în timpul liber, şef al organizaţiei paramilitare “Plutonul secuiesc” din Garda Maghiară, scoasă în afara legii de autorităţile din Ungaria, cu toate că la putere se află un partid extremist, FIDESZ, condus de premierul Victor Orban.

La dezbaterea “Europa Centrală – centrul Europei?”, preşedintele Traian Băsescu asculta în cască traducerea din limba maghiară în limba română. Tot cu translator a avut o discuţie privată cu premierul Viktor Orban la restaurantul Stânca Şoimilor de la Lacul Ciucaş.

Aşa susţin sursele locale cunoscătoare ale limbii maghiare, care încă nu-i limbă oficială în România. Cu sprijinul preşedintelui Traian Băsescu ar putea deveni.

Oare chiar e posibil ca secuimea să protesteze, iar românii din Transilvania şi din toată ţara să înghită gogoşile unor Traian Băsescu, Emil Boc şi Laszlo Tokes? Fără a mişca vreun deget?

Ion PREDOŞANU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here